Metro-portal.hr

objavljeno 26.03.2019. 09:01:00
SAVJETI

3 koraka do zdrave kože

Redovita higijena je pola zdravlja, no ne bi se trebalo prečesto tuširatije jer često tuširanje, a osobiti sa sredstvima koja nisu blaga, s kože skida prirodna ulja koja ju štite

Kako održavati zdravlje kože
Kako održavati zdravlje kože (Arhiva)

Zdrava koža daje nam onaj sjaj i izgled kakav želimo, a glavni princip održavanja njenog zdravlja mogao bi se svesti na dvije riječi - samo jednostavno.

Redovita higijena je pola zdravlja, no ne bi se trebalo prečesto tuširatije jer često tuširanje, a osobiti sa sredstvima koja nisu blaga, s kože skida prirodna ulja koja ju štite.

Također i u prehrani se vodite ovim pravilom - jedite što jednostavnije obroke sa što više sezonskog voća i povrća. Koža će vam biti zahvalna. 

Dakle, evo tri koraka koja će vam kožu održavati u stanju u kojem želite:

Izbjegavajte stres - danas za sve okrivljujemo stres, nekada opravdano, a nekada ne. No, znanstveno je dokazano da stres štetno djeluje na kožu. Autoimune bolesti poput psorijaze posljedica su stresa. Tu je još neurodermitis i ekcem. Kortizol je hormon koje tijelo luči kadaje pod stresom, a na kožu utječe tako da crpi kolagen iz nje, isušuje ju te potiče upalne procese po koži.

Pažljivo birajte sredstva za pranje - sapuni i deterdženti za odjeću mogu biti vrlo agresivni prema koži. Trebalo bi birati što blaže deterdžente i izbjegavati omekšivače za rublje, a jednako tako i sapune i gelove za pranje tijela. 

Pijte dovoljno vode - kako bi koža ostala zdrava treba biti hidrirana, što znači da u organizam trebamo unositi dovoljne količine tekućine. Kada smo dehidrirani koža postaje suha i sklona pucanju. Ranice koje se stvaraju na njoj otvorena su vrata u organizam za razne viruse i bakterije. 

Jednostavno, nije li?

26.03.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/3-koraka-do-zdrave-koze/117657/