Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2019. 14:01:00
SA(N)JAM KNJIGE

25. Sa(n)jam knjige u Istri otvara pisac Dragan Velikić i glazbenica Tamara Obrovac

Uz gotovo četrdeset tona knjiga, više od sto programa u jedanaest festivalskih dana

Tamara Obrovac otvara sajam
Tamara Obrovac otvara sajam (Arhiva)

25. Sa(n)jam knjige u Istri svoje obljetničko izdanje otvara, kako je i planirano, u četvrtak, 5. prosinca 2019. u 12 sati u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Gotovo tristo domaćih i inozemnih gostiju, koje predvodi nobelovac Orhan Pamuk, sudjelovat će u više od sto programa među gotovo četrdeset tona knjiga i više od dvjesto pedeset nakladnika. Srebrni pir slavit će se u tradicionalnih jedanaest festivalskih dana, sve do nedjelje, 15. prosinca.

Ove godine čast otvorenja Sajma pripast će književniku Draganu Velikiću. Sajam je već najavio kako svoje 25. izdanje, temom Gradovi u tijeku posebno posvećuje svom gradu. Dragan Velikić, od pulskog gimnazijalca postaje značajan europski pisac, višestruko nagrađen za svoja djela regionalnim i europskim nagradama. Jednom takvom - srednjoeuropskom nagradom Vilenica za izuzetan doprinos književnost, nagrađen je ove godine. Velikić je pisac više gradova, ali na početku njegovog obimnog i nagrađivanog djela bila je - Pula, kojoj se nerijetko u svom pisanju vraća. Svoji prvi, kultni roman Via Pula i recentni roman Adresa u hrvatskim izdanjima naklade MeandarMedia, Dragan Velikić predstavit će isti dan u 19 sati u Crvenom salonu, na glavnoj sajamskoj pozornici.

Program svečanog otvorenja prema scenariju pisca i dramaturga, Gorana Ferčeca režira dugogodišnji suradnik Sajma, Matija Ferlin. Program će voditi glumac Livio Badurina, dok će u središnjem dijelu nastupiti pulska jazz glazbenica, skladateljica i kantautorica Tamara Obrovac uz glazbenika Uroša Rakoveca. Za poseban ugođaj pri prvoj šetnji kroz Sajam pobrinut će se glazbeni kolektiv Akademski harmonikaški orkestar Muzičke akademije u Puli kojeg, pod vodstvom dirigenta i glazbenog pedagoga Denisa Modrušana, čine studenti Odsjeka klasične harmonike Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Tamara Obrovac ove godine je sa Sajmom ostvarila i posebnu suradnju. U izdanju Sa(n)jam knjige u Istri objavljena je knjiga Obrovac, Ivan i Tamara, koncipirana kao svojevrstan likovno-poetski dijalog slikara Ivana Obrovca i njegove kćeri, glazbenice Tamare. Knjigu je uredila kustosica i povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač, a likovno ju je oblikovao Mauricio Ferlin, dizajner i art direktor Sajma. Izdanje je hommage Ivanu Obrovcu, a prati i simultanu memorijalnu izložbu. Knjiga će se premijerno predstaviti na dan otvorenja Sajma u 18 sati, dok će se izložba Ivan Obrovac: Pantoskopije uz glazbeno-vizualnu izvedbu Obrovac2 Tamara Obrovac Transhistria quarteta i video-projekciju Matije Debeljuha inspiriranu umjetničkim radovima Ivana Obrovca održati u 21 sat u Muzeju suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria.

Navedenom izložbom zaključit će se program prvog sajamskog dana, dok će ga u 17 sati otvoriti pulski autori: fotograf Igor Zirojević, povjesničar Miroslav Bertoša i povjesničarka umjetnosti Paola Orlić s posljednjim dijelom trilogije Pula - Grad Interval III: Pregaoci. Izložbu fotografija cjelokupne trilogije Sajam je otvorio u Muzejsko-galerijskom prostoru Sv. Srca i ondje će se moći pogledati do kraja Sajma.

Sajam se ove godine ističe i po rekordnom broju izložbi. Uz navedene, izložba Gradovi u tijeku, autorskog tima Mauricija Ferlina, Leonide Kovač, Maje Kolar i Tine Ivezić u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, također, će se moći pogledati zaključno sa zadnjim danom Sajma. U suradnji sa Zbirkom umjetnina Grada Pule otvorit će se u Gradskoj galeriji Pula izložba slovenskog fotografa Jože Suhadolnika Jutra u Rusiji, koja će ujedno naznačiti i početak novog sajamskog programa Slavenski đardin nastalog u suradnji s Forumom slavenskih kultura. S Galerijom Makina priprema se izložba Ilustrirana povijest izdaje: KUD Idijoti na omotima albuma - koji su sakupljeni i obrađeni na jednom mjestu prvi put u galerijskom kontekstu kao artefakti epohe. U sajamskom prostoru bit će postavljen i memorijalni kutak, ormar sjećanja na Dušana Karpatskog (1935-2017), najznačajnijeg suradnika Sajma koji je u Pulu kroz Sajam unio srednjoeuropski duh. Priprema se na Sajmu i Pop-up izložba iznenađenja.

Knjižara Sajma ove se godine oblikuje na poseban način i uz novu opremu. Posjetitelje očekuju velike novosti u izložbenom dijelu, a knjižarski postav Vlatke Balinčić i dizajnerska rješenja Mauricija Ferlina, olakšat će posjetiteljima biranje knjiga prema područjima interesa. Knjige će biti dostupne po značajnim popustima, a za obljetničko izdanje svi izdavači uz čestitku Sajmu za 25 godina suradnje poklanjaju posjetiteljima dodatne popuste u sklopu posebne akcije "25 naslova za 25 godina Sajma".

Kroz programe nas ove godine vodi tim moderatora: Aljoša Pužar, Andrea Matošević, Paola Orlić, Emir Imamović Pirke, Kruno Lokotar, Nevena Trgovčić, Vladimir Šagadin, Gordana Trajković i Sedina Cerovac. Sajam je posebno ponosan na svoje najmlađe posjetitelje i jutarnje programe koje za njih oblikuje Slavica Ćurković kroz Librić na Sajmu. Oni su i ove godine pripremani uz recentna izdanja za djecu hrvatskih nakladnika. Tradicionalnim programima za učenike Hop-lektiri i Pop-lektiri, pridružuje se i novi program PULikulArna reforma kojim će se u pet debatnih sesija o opusima za koje se čini da nisu potrošili rezon ni privlačnost pokušati skrenuti pažnja na književne klasike. U prvoj PULikulArnoj reformi bit će riječ o Čehovu, Kišu, Krleži, Shakespearu i Márquezu.

Na službenoj Facebook stranici Sajma bit će organiziran i svakodnevni live streaming programa Doručak s autorom i nekolicine izabranih promocija, a dio programa moći će se pratiti i preko valova gradskog Radija Rojc.

Ovogodišnji sajamski katalog uredili su Vlaho Bogišić i Sanja Jovičić, dok su ga likovno oblikovali, kao i sve promotivne materijale, autori ovogodišnjeg vizualnog identiteta: Mauricio Ferlin, art direktor Sajam i dizajnerice Tina Ivezić i Maja Kolar kolektiva Oaza.

Na konferenciji za novinare, održanoj u podne, u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja sudjelovali su direktorica Sajma - Magdalena Vodopija, direktor istarskoga Regionalnog centra Zagrebačke banke - Valter Šarić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule - Jasmina Nina Kamber, pročelnik upravnog odjela za kulturu Istarske županije - Vladimir Torbica, direktorica Turističke zajednice grada Pule - Sanja Cinkopan Korotaj, redatelj svečanog otvorenja Sajma - Matija Ferlin, producentica Sajma - Slavica Ćurković, te voditeljica prodaje Sajma - Vlatka Balinčić. Predstavnici sponzora i pokrovitelja, u povodu 25. obljetničkog izdanja, Sajmu su uputili i prigodne čestitke.

02.12.2019. 14:01:00
http://metro-portal.hr/25-sanjam-knjige-u-istri-otvara-pisac-dragan-velikic-i-glazbenica-tamara-obrovac/122269/