Metro-portal.hr

objavljeno 26.09.2020. 16:01:00
NAJAVE

23. CRŠ Zagreb Comic Con

Tradicionalna godišnja proslava stripa - 23. CRŠ Zagreb Comic Con, održava se od 25. do 27. rujna u Tvornici kulture!

Zagreb Comic Con
Zagreb Comic Con (Arhiva)

Uz sajam stripa, na čijim će se štandovima predstaviti relevantni domaći izdavači i knjižare, održat će se školica stripa za najmlađe pod vodstvom Ivana Maka iz Artoratorija, strip kviz koji priređuje Franjo Paraga, niz predavanja Zorana Đukanovića, paneli, promocije novih strip izdanja, predstavljanja nakladnika i časopisa, i druga događanja.

S gostima festivala tijekom cijeloga vikenda razgovore ugodne, uz vašu asistenciju, vodit će moderatori Lana Brčić, Goran Pavlov, Danijel Kuzmić i Jakov Novak, a gosti crtači za vas će i crtati i potpisivati stripove.

U goste nam stižu Štef Bartolić, Krešimir Biuk, Marko Dješka, Zoran Đukanović, Frano Petruša, Josip Sršen, Fran Strukan i Stjepan Šandrk.

U sklopu festivala bit će dodijeljena i nagrada za najbolji strip pristigao na natječaj "Mladi lav", a posjetitelji će imati prilike pogledati i tri izložbe.

Prva od njih donosi slike nastajale posljednjih pet godina, sad objedinjene u ciklusu "Spektakl", mladog akademskog slikara Stjepana Šandrka (1984.)

Iako u svojoj pojavnosti oponašaju fotografiju, više nije riječ o prizorima dokumentarnog karaktera (pa makar bili i inscenirani), kako je to bilo uobičajeno za ovog umjetnika, već o složenom prizoru nastalom digitalnom manipulacijom, koji je kasnije preveden u jezik slikarstva. Ciklus ističe poziciju slike kao marketinškog proizvoda, ali i teži prenaglasiti i učiniti vidljivim način na koji se kultura doživljava danas, u postindustrijskom vremenu.

Anestetizirani promatrači su otuđeni i često se sliku i ne trude doživjeti direktno, nego posredstvom zaslona mobilnog telefona.

Ovogodišnje izdanje ponavljajuće izložbe "Hrvatski strip za djecu" pod nazivom "Julio Radilović Jules: Izviđači" posvećeno je stripovima o izviđačima nastalima 1950-ih i '60-ih godina u suradnji Julija Radilovića Julesa, Zvonimira Furtingera, Norberta Neugebauera i Rudija Aljinovića.

Objavljivani u Plavom vjesniku, pa kasnije u časopisima Dječji klub, Kurir, Oscar i drugima, ove su godine izvađeni iz naftalina i revalorizirani kako bismo provjerili rezoniraju li i još danas s najmlađim strip čitateljima.

A najmlađi strip autori predstavit će vam se kroz "Mladi lav 2020.", izložbu radova pristiglih na ovogodišnji CRŠ-ev natječaj u crtanju stripa za djecu do 15 godina, koja nas ne prestaju iznenađivati i oduševljavati svojim pričama i crtežima iz godine u godinu.

Sukladno preporukama i odlukama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, vodit će se pisana evidencija prisutnih.

Detaljnije na FB eventu

26.09.2020. 16:01:00
http://metro-portal.hr/23-crs-zagreb-comic-con/127692/