Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2010. 17:14:03
AKCIJA OFFSIDE

22 privedenih zbog namještanja utakmica

Krunoslav Borovec potvrdio je da je riječ o 20 hrvatskih i dva slovenska državljana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/CROPIX)

U akciji policije i USKOK-a danas su privedene 22 osobe zbog sumnji u namještanje utakmica Prve hrvatske nogometne lige i prijevare u klađenjima. Iz MUP-a je poslijepodne priopćeno da je riječ o višemjesečnoj akciji započetoj krajem 2009. nakon što su od njemačke policije dobivene prve informacije o namještanju rezultata i tijeka nogometnih utakmica te klađenja povezanim s tim spornim utakmicama.

"U ovoj fazi kriminalističkim su istraživanjem obuhvaćene 22 osobe, 20 hrvatskih i dva slovenska državljana, dok će s većim brojem osoba biti obavljeni obavijesni razgovori", priopćio je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec, ne otkrivajući ostale pojedinosti akcije niti iz kojeg kruga su osobe koje se istražuje. No, od izvora bliskog istrazi doznaje se da među osumnjičenima ima prvoligaških nogometaša i nogometnih dužnosnika.

Glasnogovornik MUP-a izvijestio je i da se, osim s njemačkom policijom, surađuje i s policijama drugih europskih država zbog sumnji u namještanje utakmica u inozemstvu. Osumnjičeni privedeni u akciji "Offside" trenutno su na ispitivanju u policiji, a očekuje se da će do kraja dana početi njihovo privođenje u sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici u Zagrebu.

Velika međunarodna akcija pokrenuta je krajem prošle godine, pošto je njemačka policije uhitila 15 osoba, među kojima su bili braća Ante i Milan Šapina iz Berlina, koji su 2005. već bili osuđeni zbog namještanja nogometnih utakmica. UEFA je tada priopćila kako se najveći broj od 200 sumnjivih utakmica odnosi na lige devet zemalja te da je u Hrvatskoj sumnjivo 14 utakmica prve lige.

Krajem studenoga 2009. USKOK i policija potvrdili su da su počeli istragu o namještanju utakmica u Hrvatskoj, i to ne samo one Zadra i Hajduka 26. travnja prošle godine, za koju njemačko državno odvjetništvo iz Bochuma sumnja da je namještena radi dobiti na kladionicama. Tijekom dana u medijima je objavljeno da su u policiju među ostalim privedeni Igor Štimac, Zvonko Zubak, Reno Sinovčić i Tomislav Butina, no oni su sami to ubrzo opovrgnuli.

Inače, USKOK je prije akcije "Offside" već istraživao navodno namještanje utakmica u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, i to dviju utakmica između Zadra i Šibenika 2007. i 2008. Istraga je bila pokrenuta pošto je branič "Šibenika" Kamerunac Patrice Kwedi na privatnoj internetskoj snimci priznao namještanje utakmica, no šestomjesečna istraga USKOK-a i policije nije to potvrdila niti je otkriveno bilo koje kazneno djelo. (hina/metro-portal)

08.06.2010. 17:14:03
http://metro-portal.hr/22-privedenih-zbog-namjestanja-utakmica/42081/