Metro-portal.hr

objavljeno 01.01.2015. 09:04:49
KOMENTAR

2014. - godina promjena

Svijet u 2014. godini nije postao bolji. Naprotiv. Kriza u Ukrajini, rat u Gazi i uspon Islamske države povodi su za pesimističan pogled u budućnost Alexandera Kudascheffa

Crne zastave ISIL-a obilježile su godinu
Crne zastave ISIL-a obilježile su godinu (Arhiva)

Svijet je tijekom 2014. zapao u nered. Ebola je izbila u Africi, rat u Ukrajini. Bilježi se uspon brutalne i agresivne "Islamske države". U Pakistanu masakr nad nedužnim đacima. Rat u Gazi. Izborni uspjesi radikalne desnice na izborima u državama EU-a. Neobjavljeni rat bandi u Meksiku. Gdje god da se pogleda, na svim kontinentima je politička i društvena situacija postala teža i nepreglednija.

I u Europi bijesni rat. U Ukrajini, zemlji na granici između Rusije i Srednje Europe. Države Zapada i Rusija našle su se u mučnom diplomatskom ratu, u novom vanjskopolitičkom ledenom dobu, u novom Hladnom ratu.

Kako se postaviti prema Vladimiru Putinu?

Ruski predsjednik Vladimir Putin je pred veliki izazov stavio i Zapad i vladu u Kijevu time što je izvršio aneksiju Krima, a na istoku Ukrajine se umiješao u konflikt. Nakon sankcija se i sama Rusija našla u ekonomskim problemima. Neoimperijalist Putin je na kraju godine i sam postao svjedok drastičnog pada vrijednosti rublje. A Zapad, prije svih Europa, pogotovo Njemačka, pitaju se: Moramo li Putinu izaći u susret? Gdje je izlaz iz ove pat-pozicije? Kako ponovo uspostaviti mir u Europi? Pomalo zaboravljena je pri tome sudbina samih Ukrajinaca i jedno jednostavno pitanje: Što bi Putin mogao učiniti?

Predsjednik SAD-a, Barack Obama pokazao se u odnosu prema Rusiji odlučniji nego većina Europljana. On ulaže karte u politiku oštrine. Međutim, Obama je zatočenik američke unutarnje politike. On u SAD više nema većinu u Kongresu uz čiju pomoć bi mogao nametnuti neku odluku. Dvije godine uoči isteka svog mandata on je "paraliziran". Zbog političke slabosti i nedostatak opcija za djelovanje, Obama predstavlja super-silu u povlačenju. Silu koja se sve manje želi uplitati u bilo što. Državu koja se sve više diskreditira u inozemstvu zbog očito sustavnog zlostavljanja uhićenih islamista u Guantanamu i na drugim mjestima.

Opadanje utjecaja SAD-a, ali i nestanak želje da se odlučno kreira politika posebno je vidljivo na Bliskom istoku. U ratu u Gazi SAD nisu igrale nikakvu ulogu. Obama nije mogao utjecati niti na Izrael ni na Palestince. A po završetku rata je političko stanje bezizlazno kao i ranije. Ipak, SAD se bore protiv"Islamske države" - iz zraka. Zapad, uključujući i Njemačku, obučava kurdske borce, Pešmerge i pušta njih da se na tlu bore protiv ubilački nastrojenih islamista. Trenutno se čini da ovakav način djelovanja ima uspjeha.SAD nemaju utjecaja na Bliski istok

Međutim, "Islamska država" je razorila kulturnu, religioznu i političku raznovrsnost na Bliskom istoku. Svuda su u bijegu jezidi, kršćani ali i muslimani. Sirija i Irak više nisu mjesta društvenog reda i mira. Duhovni izazov, djelo fundamentalističkog pokreta koji zagovara povratak navodno "istinskom" islamu, ostavlja traga kako na Bliskom i Srednjem istoku, tako i u Africi. Kako je to djelovanje prožeto odlučnom brutalnošću i terorizmom, brojne države tonu u građanske ratove. Milijuni ljudi moraju bježati iz svojih domova. Prava noćna mora.

2014. je bila godina brojnih prijelomnih trenutaka i brojnih potresa. Političkih potresa. Godina nepregledne situacije i godina nereda. Godina u kojoj je diplomacija nija uspjela zaustaviti proboj nacionalističkog i religioznog ludila. Godina beznađa.

01.01.2015. 09:04:49
http://metro-portal.hr/2014-godina-promjena/89303/