Metro-portal.hr

objavljeno 16.01.2011. 10:05:00
EKSTREMNI VREMENSKI UVJETI

2010. je najtoplija godina od početka mjerenja 1880.

Kako navode stručnjaci iz NASA-e, prošla je godina globalno najtoplija otkad su počela mjerenja temperatura

Trend rasta temperatura povećava mogućnost od poplava, suša i toplinskih udara
Trend rasta temperatura povećava mogućnost od poplava, suša i toplinskih udara (Deviant Art)

Znanstvenici su se složili kako je prosječna svjetska temperatura bila 0,62 Celzijeva stupnja iznad normalne. Većina ovo pripisuje plinovima koje oslobađa industrija i automobili. No prošla je godina također imala i najviše oborina, a toplija atmosfera sadrži više vode, što generalno može rezultirati brojnim poplavama.

Izvješće ne predviđa vrijeme u budućnosti, no stručnjaci smatraju kako će vrijeme u 21. stoljeću biti ekstremnije zbog emisija ispušnih plinova te uništavanja šuma. James Hansen, direktor Instituta Goddard za svemirska istraživanja dodaje: "Ako se ovaj trend nastavi, 2010. neće dugo držati rekord najtoplije godine."

Kako vrijeme postaje sve toplije, svijet nije učino dovoljno da se spriječe buduće klimatske promjene, upozoravaju znanstvenici. UN-ov summit o klimi u Cancunu prošle godine okupio je skoro 200 zemalja koje su se složile oko ograničavanja porasta prosječne svjetske temperature ispod 2 stupnja Celzijusa, kako je bilo u predindustrijskom dobu. No obećana ograničenja od strane velikih zagađivača poput Kine i SAD-a nisu dovoljna da se postigne cilj, te su potrebne konkretnije akcije.

Neki stručnjaci smatraju da nije moguće direktno povezati globalno zatopljenje s ekstremnim vremenom. No trend rasta temperatura od 2000. godine povećava mogućnost takvog vremena u obliku toplinskih udara, suša i poplava. Svaka godina od 2000. zabilježila je rekordan rast temperatura.

16.01.2011. 10:05:00
http://metro-portal.hr/2010-je-najtoplija-godina-od-pocetka-mjerenja-1880/54115/