Metro-portal.hr

objavljeno 31.12.2009. 14:32:40
ALARMANTNE BROJKE

2009. ubijeno 137 novinara i medijskih djelatnika

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozvala je sve vlade i Ujedinjene narode na veću zaštitu novinara i te navela kako je ova godina jedna od najsmrtonosnijih za profesiju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

U 2009. bilo je 113 ciljanih ubojstava novinara i ta je brojka jedna od najvećih ikada zabilježenih, unatoč UN-ovu pozivu vladama da prekinu praksu nekažnjavanja ubojica, navodi IFJ.

Godina 2009., završila je velikim brojem ubijenih medijskih djelatnika na Filipinima, u Meksiku i Somaliji, državama koje su označene najopasnijim mjestima u svijetu za novinarsku profesiju.

"Lanjski pad ubojstava novinara nije potrajao (...) užasan pokolj na Filipinima gdje je u studenome ubijen 31 novinar i medijski djelatnik te nedavna nasilja nad našim kolegama u Meksiku i Somaliji godinu 2009., učinili su godinom krvoprolića za medije", izjavio je Jim Boumelha, predsjednik IFJ-a.

IFJ je u suradnji s Međunarodnim institutom za sigurnost novinara sastavio popis ubijenih novinara i medijskih djelatnika u 2009. Među 137 pogibija, uključeni su nesretni slučajevi medijskih djelatnika i novinare na zadatku.

U Iraku, koji je u ovom desetljeću bio najopasnija zemlja za novinare, u 2009., ubijeno je pet novinara, što je pad u odnosu na 16 lani.

Drugu godinu zaredom područje Azije i Pacifika najsmrtonosnije je s 52 ubijena novinara i medijskih djelatnika, a najšokantnije vijesti stigle su iz Filipina gdje je ukupno ubijeno 38 novinara i medijskih djelatnika, većinom kao žrtve političkih protivnika u pokrajini Maguindano.

U Meksiku je ubijeno 13 novinara, u Somaliji devet, Pakistanu sedam, te u Rusiji šest čime je Rusija 2009. uvrštena na popis pet najopasnijih zemalja za obavljanje medijske djelatnosti.

Aidan White, glavni tajnik IFJ-a naglasio je da nasilje nad medijskim djelatnicima ugrožava nevine živote i samu demokraciju.

Reporteri bez granica jučer su objavili izvješće prema kojem je 2009. diljem svijeta poginulo 76 novinara, najviše na Filipinima, a najopasniji novinarski zadaci bili su praćenje ratova i izbora u zemljama nedovoljne demokratske tradicije. (hina/metro-portal)

31.12.2009. 14:32:40
http://metro-portal.hr/2009-ubijeno-137-novinara-i-medijskih-djelatnika/29723/