Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2012. 11:15:00
ZA LAKŠE BUĐENJE

20 zabavnih činjenica o najvažnijem svjetskom piću

Donosimo vam 20 zabavnih činjenica s kojima možete impresionirati svoje prijatelje sljedeći put kad sjednete popiti kavu

Fotografija vijesti

Unatoč tomu što zauzima tek četvrto mjesto najpopularnijih pića na svijetu (iza vode, čaja i piva), prosječnoj odrasloj osobi zapadne hemisfere život bi bio nezamisliv bez jutarnje kave. Čak 88 posto nas konzumira barem jednu šalicu dnevno, dok 52 posto to čini tri ili više puta. Upravo joj zbog toga dugujemo da naučimo nešto o njenoj povijesti, ali i sadašnjosti. Donosimo vam 20 zabavnih činjenica s kojima možete impresionirati svoje prijatelje sljedeći put kad sjednete popiti kavu.

1. Prema legendi, kavu je sasvim slučajno otkrio pastir iz Etiopije u devetom stoljeću, kad je primijetio da njegove koze jedu zrna koja ih čine da se ponašaju neobično.

2. Stanovnici New Yorka piju sedam puta više kave nego stanovnici ostalih američkih gradova.

3. Kava nije stimulans kako se to obično misli, nego halucinogen, zbog čega u visokim dozama izaziva halucinacije, a u iznimno visokim dozama može izazvati i smrt.

4. Stručnjaci smatraju kako je smrtonosna doza kave za prosječnu osobu oko 100 šalica.

5. Jedan je francuski liječnik u 17. stoljeću preporučio dodavanje mlijeka u kavu svojim pacijentima, što su bili počeci ove danas vrlo popularne kombinacije pića.

6. Francuski filozof Voltaire navodno je konzumirao i do 50 šalica kave dnevno.

7. Sastav i priprema espressa regulirani su talijanskim zakonima.

8. Prema legendi, u drevnom arapskom svijetu postojao je samo jedan razlog zbog kojeg se žena mogla legalno razvesti od svog muža - ukoliko joj nije omogućavao dovoljne količine kave.

9. Zrna kave su po službenoj klasifikaciji voće.

10. Espresso sadrži 2,5 posto masti, a filtrirana kava sadrži 0,6 posto.

11. Johan Sebastian Bach napisao je operu o ženi koja je ovisna o kavi.

12. Za razliku od potplaćenih barmena u SAD-u koji su uglavnom u dvadesetim godinama, prosječni barmen u Italiji ima 48 godina i tamo se to zanimanje iznimno cijeni.

13. U ranom 17. stoljeću nastala je prava pomutnja kad su neki svećenici počeli propovijedati da vjernici ne smiju konzumirati kavu. Srećom, papa Klement VII. je odlučio da nema razloga da ju ne piju.

14. Bez obzira na priče vaših prijatelja, kofein nimalo ne pomaže otriježnjenju.

15. Prva web kamera na svijetu napravljena je na Sveučilištu Cambridge i služila je znanstvenicima da vide je li vrč kave pun ili nije.

16. Wellness centri u Japanu redovito u svojoj ponudi nude kupanje u kavi, čaju ili vinu.

18. Prije negoli je kava zagospodarila zapadnim svijetom, pivo je bilo omiljeno jutarnje piće koje se konzumiralo uz doručak.

19. Čuvena irska kava osmišljena je kao okrepljujući napitak za američke putnike u zrakoplovima.

20. Slavni američki predsjednik Teddy Roosevelt pio je više od tri litre kave dnevno.

06.06.2012. 11:15:00
http://metro-portal.hr/20-zabavnih-cinjenica-o-najvaznijem-svjetskom-picu/71699/