Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2011. 10:26:08
VELIKA OBLJETNICA

20. obljetnica Dana oružanih snaga i Dana hrvatske vojske

28. svibnja 2011. prisjetit ćemo se dana kada je započeto stvaranje Hrvatske vojske.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MORH)

Hrvatska sutra slavi Dan oružanih snaga i Dan hrvatske vojske obilježavajući 20. obljetnicu svečanog postrojavanja prvih brigada Zborna narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreba u Kranjčevićevoj ulici 28. svibnja 1991., što je označilo i početak stvaranja Hrvatske vojske.

ZNG je tada, kao profesionalna obrambeno-redarstvena formacija, ustrojena kao odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Hrvatskoj te nemogućnost nove hrvatske države da, u jeku oružane pobune Srba u Hrvatskoj, osigura teritorijalni integritet i funkcioniranje pravne države na svom cjelokupnom području.

Iako su formalno bile ustrojene u okviru Ministarstva unutarnjih poslova, jedinicama ZNG-a zapovjedalo je Ministarstvo obrane.

Dva mjeseca nakon svečane smotre u Kranjčevićevoj ulici formirano je Zapovjedništvo ZNG-a, da bi potom bila osnovana i zapovjedništva za istočnu Slavoniju, banijsko-kordunsko područje, ličko područje, te za srednju, sjevernu i južnu Dalmaciju, kao i Zapovjedništvo Zagrebačkog korpusa.

Ustrojavanjem četiri brigade ZNG-a 12. kolovoza 1991. zaokruženo je ustrojstvo obrambenog sustava RH, a hrvatske oružane snage tada su brojile 60.000 pripadnika, od kojih je polovica bila u sastavu MUP-a.

U rujnu 1991. oružane snage organizirane su u jedinstvenu Hrvatsku vojsku, kojom od 21. rujna zapovijeda Glavni stožer HV-a, tada na čelu s generalom Antunom Tusom.

ZNG je tada kao profesionalni sastav bio zadržan kao posebni dio HV-a, da bi potom, kao i Teritorijalna obrana, bio preveden u pričuvni sastav, a njegove su jedinice 3. studenoga i formalno preimenovane u Hrvatsku vojsku, piše Hina.

Novostvorena Hrvatska vojska u tom je vremenu vodila teške borbe s pobunjenim Srbima i JNA u gotovo svim dijelovima Hrvatske, a istvoremeno su se ustrojavale nove postrojbe te vodio proces školovanja i obuke, koji će rezultate dati već u prvim oslobodilačkim akcijama u zapadnoj Slavoniji i dubrovačkom zaleđu 1992.

Tijekom 1993. HV se iz vojske branitelja pretvara u vojsku osloboditelja, što za posljedicu ima oslobađanje zadarskog zaleđa, te stvaranje preduvjeta za oslobađanje svih okupiranih područja, što je u najvećem dijelu i ostvareno 1995. u akcijama Bljesak i Oluja.

U mirnodopsko vrijeme Oružane snage RH pristupile su procesu transformacije, s ciljem stvaranja male, učinkovite, mobilne i moderne oružane sile, sukladno standardima NATO saveza, kojemu je Hrvatska kao punopravna članica i pristupila prije dvije godine.

Osim kao saveznici u dvije mirovne operacije NATO-a (u Afganistanu i na Kosovu), pripadnici hrvatskih Oružanih snaga danas aktivno sudjeluju u sedam UN-ovih međunarodnih mirovinih misija te jednoj misiji EU-a (u Somaliji), gdje pridonose stabilnosti i sigurnosti u svijetu.

Središnja svečanost obilježavanja 20. obljetnice Oružanih snaga RH, Dana OS RH i Dana Hrvatske kopnene vojske bit će održana u subotu, 28. svibnja na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici u znak sjećanja na prvo postrojavanje postrojbi Zbora narodne garde (ZNG) i specijalnih postrojbi MUP-a na taj dan prije 20 godina.


27.05.2011. 10:26:08
http://metro-portal.hr/20-obljetnica-dana-oruzanih-snaga-i-dana-hrvatske-vojske/59333/