Metro-portal.hr

objavljeno 22.03.2018. 16:30:00
Evo odgovora!

2 gena koji potiču jutarnje mučnine kod trudnica

Ako žena pati od tog pojačanih mučnina, postoji veće šanse da će patiti i njezina sestra.

Ono kad ujutro ne znate što vam je...
Ono kad ujutro ne znate što vam je... (Pixabay)

Trudnice koje pate od izrazito jakih jutarnjih mučnina napokon će dobiti odgovor na to što im uzrokuje probleme. Prema najnovijem istraživanju, znanstvenici su uspjeli identificirati dva gena koji mogu povećati rizik od stanja poznatog kao hyperemesis gravidarum.

Geni o kojima govorimo poznati su pod nazivima GDF15 i IGFBP7, a zaduženi su za razvoj placente i igraju ulogu u regulaciji apetita. Varijacija koja se pojavljuje u tim genima povećava rizik od hyperemesije gravidaruma. Međutim, ona je toliko česta da se pojavljuje u velikom broju žena od kojih neke nikada ne pate od problema s mučninama.

2% trudnica ima problema s jutarnjim mučninama. Ako žena pati od tog pojačanih mučnina, postoji veće šanse da će patiti i njezina sestra, što je još jedan dokaz da u tome ulogu igraju geni.

Autorica istraživanja, Marlena Fejzo, upustila se u komparativnu analizu DKN prikupljajući uzorke sline pacijentica koje pate od pojačanih mučnina i onih koje ne pokazuju nikakve simptome. Nakon toga napravila je snimku genoma, a time je dokazana povezanost GDF15 i IGFBP7 s mučninama.

Osim toga, saznalo se i da su i količine proteina povezanih sa spomenutim genima izrazito visoke kod pacijentica koje pate od mučnina. Već se zna ponešto o genima u pitanju. Povezani su sa kaheksijom, stanjem krajnje iscrpljenosti organizma, koje uključuje gubitak apetita i simptome slične onima kod hyperemesije gravidarum.

S obzirom da kaheksija ubija oko 20% pacijenata koji boluju od tumora, intenzivno se radi na istraživanju moguće terapije koja bi također mogla pomoći pri ublažavanju snažnih mučnina kod trudnica.

Piše: Andrea Holi
22.03.2018. 16:30:00
http://metro-portal.hr/2-gena-koji-poticu-jutarnje-mucnine-kod-trudnica/111026/