Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2011. 23:24:23
OBLJETNICA

2. gardijska brigada "Gromovi" proslavila 20. obljetnicu

Čast, junaštvo i domoljublje obilježilo je jednu od najpoznatijih i najelitnijih postrojbi iz Domovinskog rata

Fotografija vijesti

Pripadnici Druge gardijske brigade Gromovi večeras su, uz obitelji svojih poginulih suboraca te najviše državne dužnosnike proslavili 20. obljetnicu ustrojstva jedne od najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske koja je u Domovinskom ratu, nakon obrane velikog dijela Hrvatske, dala izniman doprinos u završnim oslobodilačkim akcijama.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je na svečanosti na zagrebačkom Velesajmu odlikovao nekoliko zaslužnih, ali i stradalih pripadnika ove brigade, Gromove je opisao kao jednu od najpoznatijih postrojbi koju su obilježili čast, junaštvo i domoljublje.

"Broj poginulih najbolje govori o vašem ratnom putu, a broj časnika, među kojima su i generali, o junaštvu vaše postrojbe", kazao je Josipović.

Ocijenio je i da se borba za bolju i prosperitetnu Hrvatsku, koja je pripadnike Gromova vodila u obrani domovine, danas nastavlja europskim reformama čiji je cilj bolji život za sve hrvatske građane.

Premijerka Jadranka Kosor istaknula je da su za ulazak u NATO i skori završetak pregovora s Europskom unijom najzaslužniji upravo branitelji koji su se odazvali pozivu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franjo Tuđman i krenuli u rat za slobodnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku.

"Domovinski rat bio je pravedan, obramben i oslobodilački. Imali smo se pravo braniti i oduprijeti onima koji su htjeli zatrti sve hrvatsko", poručila je premijerka Kosor.

Prisjetivši se 201 poginulog te sedam nestalih pripadnika Gromova premijerka je kazala da se zbog "onih kojih više nema u budućnosti mora raditi još bolje, časnije i ustrajnije".

Pozdravljajući goste i suborce motom postrojbe "Jednom grom, zauvijek grom" predsjednik Udruge ratnih veterana Druge gardijske brigade Milan Krišto podsjetio je da je jedinica osnovana na današnji dan 1991. u vojarni Trstenik prvenstveno radi obrane Banovine i dijela Korduna, ali je u ratnim akcijama bila i na drugim područjima Hrvatske, a posebno se istaknula u oslobodilačkim akcijama Maslenica, Bljesak i Oluja.

"No, danas živimo pod dojmom presuda hrvatskim generalima, a branitelji štrajkaju glađu na istim trgovima gdje se nakon Oluje dočekivala pobjednička vojska", kazao je Krišto.

Istaknuo je da je akcija Oluja donijela mir u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, spriječila genocid u Bihaću i učinila ono što je međunarodna zajednica trebala napraviti 1991. "Danas hoće izjednačiti krivnju kako bi opravdali svoje propuste", upozorio je Krišto.

Na svečanosti su, među ostalim, bili ministar obrane Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera OS RH general Drago Lovrić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

15.05.2011. 23:24:23
http://metro-portal.hr/2-gardijska-brigada-gromovi-proslavila-20-obljetnicu/58883/