Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2010. 14:46:24
KINO EUROPA

17. Tjedan češkog filma uskoro u kinu Europa

U zanimljivom programu očekuje vas čak šest odličnih filmova češke kinematografije - OSVOJITE ULAZNICE

Kino Europa
Kino Europa (Kino Europa)

17. Tjedan češkog filma, program koji na zagrebačka kino platna donosi recentne filmske naslove češke kinematografije, održat će se od 5. do 10. listopada u kinu Europa! Uživajući dugi niz godina snažnu podršku domaće kinopublike spomenuti program ove godine uključuje šest filmova najuspješnijih čeških autora i nudi svojevrsni presjek najboljeg iz prošlogodišnje češke produkcije.

Osvojite ulaznice na Metro portalu!

Povijesni spektakl „Bathory" stilizirana je gotička bajka kojom je renomirani slovački redatelj Juraj Jakubisko pokušao demistificirati legendu o mađarskoj grofici Erzsébet Báthory - na svojem imanju na području današnje Slovačke ona je navodno u 15. stoljeću ubijala i mučila svoje podanike te si na taj način priskrbila epitet jedne od najokrutnijih ubojica u ljudskoj povijesti.

bathory.jpg
Bathory

„Bathory" je prvi Jakubiskov film na engleskom jeziku, a zahtjevna produkcija svrstava ga na prvo mjesto ljestvice najskupljih filmova u povijesti češke i slovačke kinematografije. Sjajnu međunarodnu filmsku ekipu predvodi britanska glumica Anna Friel, a uz brojne češke i slovačke glumce glume i Vincent Regan, Franco Nero, Hans Matheson, sve redom europski glumci koji su ostvarili uspješnu svjetsku filmsku karijeru. Film je nagrađen s dva Češka lava - za najbolje umjetničko ostvarenje te nagradom Box Office.

Komedija Žene na kušnji" redatelja Jiříja Vejděleka progovara o neočekivanom zbližavanju triju žena različitih generacija. U središtu priče je Helena, uspješna žena u četrdesetima koja nakon 23 godine braka supruga zatekne s mladom djevojkom.

zene_na_kusnji.jpg
Žene na kušnji

Novonastala situacija vraća je u potragu za vlastitim životnim putem, pri čemu joj pomažu dvadesetogodišnja kći Laura i majka Vilma, bivša glumica, principijelna gutačica životnih užitaka. Prolazeći kroz zahtjevne životne situacije, tri naoko posve različite žene shvaćaju koliko su zapravo slične i kako sve probleme mogu riješiti s ponešto životne mudrosti, humora i ljubavi.

„Kawasakijeva ruža", aktualni češki kandidat za nagradu Europske filmske akademije, najnoviji je uradak jednog od najuspješnijih čeških redatelja Jana Hřebejka (nominiran je za Oscara 2000. za film „Divided we Fall"). U središtu radnje je renomirani češki psihijatar, bivši disident, moralni autoritet za okolinu, kojeg njegov zet optužuje za doušništvo u vrijeme bivšeg režima. Ova snažna politička drama, koja je ime dobila prema najtežoj figuri origamija, ove je godine u Berlinu nagrađena dvjema nagradama, nagradom Međunarodne konfederacije umjetničkih kina (C.I.C.A.E.) te onom Ekumenskog žirija. 

Irena Pavlásková autorica je filma „Lijepa naša domovino", jezive komedije koja prati odrastanje dviju djevojaka od dolaska ruskih tenkova na praške ulice 1968. u obitelji u kojoj se smjenjuju očevi raznih političkih položaja, a majka ne uspijeva zadržati konce u rukama.

zastitnik.jpg
Zaštitnik

Svijet „visoke politike" se konfrontira i prožima sa svakodnevnim životom, iz čega proizlaze mnoge komične situacije - ironija i humor u to su doba ionako bili neizostavni dio paketa za preživljavanje. Sjajna glumačka postava predvođena je renomiranom češkom glumicom Vilmom Cibulkovom. Film je na filmskom festivalu u Moskvi osvojio nagradu FIPRESCI.

Najnoviji film produktivnog češkog redatelja Mareka Najbrta „Zaštitnik" nagrađen je ove godine s čak šest Čeških lavova (uključujući Lava za najbolji fim i režiju). Riječ je o film noiru smještenom u 40-e godine prošlog stoljeća. U fokusu priče je zaljubljeni bračni par, radijski novinar Emil i glumica u usponu Hani, čiji život se uslijed njemačke okupacije okreće naglavačke. Hana kao Židovka gubi sve, čak i pravo na život, a Emil dobiva paradoksalnu priliku da zaštiti svoju ženu: protivno svome uvjerenju kao novinar ulazi u njemački propagandni aparat i postaje eksplicitni suradnik nacističkog režima.

ocajnici.jpg
Očajnici

Posljednji film iz programa, crna komedija „Očajnici" prvijenac je perspektivne mlade redateljice Jitke Rudolfove, koja se školovala u klasi Věre Chytilove, čuvene avangardne češke redateljice, pionirke češke kinematografije. Protagonisti filma su šestero tridesetogodišnjih školskih kolega koji su po završetku srednje škole stigli u Prag. Sada pokušavaju izračunati bilancu svog životnog iskustva. Je li prerano za promjenu? Ili je možda već prekasno? „Očajnici" su redateljičina generacijska izjava koja s razumijevanjem i ironičnim odmakom sagledava probleme među odnosima današnjih tridesetogodišnjaka.

Cijena pojedinačnih ulaznica iznosi 25 kuna, a paket ulaznica za svih šest projekcija 100 kuna. Program je realiziran u suradnji s Veleposlanstvom republike Češke u Zagrebu.

Raspored projekcija:

Utorak, 05.10.

20 h
Žene na kušnji (svečano otvaranje)
r. Jiří Vejdělek, 2009, komedija, 118 min.

Srijeda, 06.10.

19 h
Žene na kušnji
r. Jiří Vejdělek, 2009, komedija, 118 min.

21 h
Kawasakijeva ruža
r. Jan Hřebejk, 2009, drama, 99 min.

Četvrtak, 07.10.

19 h
Očajnici
r. Jitka Rudolfová, komedija, 2009, 102 min.

21 h
Bathory
r. Juraj Jakubisko, 2008, povijesna drama, 140 min.

Petak, 08.10.

19 h
Lijepa naša domovino
r. Irena Pavlásková, komedija, 2009, 119 min.

21.15 h
Zaštitnik
red. Marek Najbrt, ratna drama, 2009, 100 min.

Subota, 09.10.

17 h
Očajnici
r. Jitka Rudolfová, komedija, 2009, 102 min.

19 h
Kawasakijeva ruža
r. Jan Hřebejk, 2009, drama, 99 min.

21 h
Žene na kušnji
r. Jiří Vejdělek, 2009, komedija, 118 min.

Nedjelja, 10.10.

18.30 h
Bathory
r. Juraj Jakubisko, 2008, povijesna drama, 140 min.

21.05 h
Lijepa naša domovino
r. Irena Pavlásková, komedija, 2009, 119 min.

Više o svemu na www.kinoeuropa.hr

01.10.2010. 14:46:24
http://metro-portal.hr/17-tjedan-ceskog-filma-uskoro-u-kinu-europa/49058/