Metro-portal.hr

objavljeno 04.01.2010. 14:49:33
PROTIV 'NOVE DEMOKRACIJE'

17 braniteljskih udruga stalo uz Kosor

U priopćenju za javnost branitelji navode kako je Sanader "ostavio Hrvatsku u najvećoj krizi te se povukao bez objašnjenja zašto odlazi" zbog čega se zemlja našla u nezavidnoj situaciji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Miroslav Kiš/CROPIX)
Udruge iz Domovinskog rata na republičkoj razini, njih 17, podupiru hrvatsku vladu i predsjednicu Jadranku Kosor, priopćeno je nakon današnjeg sastanka čelnika i predstavnika tih udruga u prostorima Udruge hrvatskih branitelja, dragovoljaca Domovinskog rata (UHBDDR).

U priopćenju, koje je pročitao predsjednik UHBDDR-a Zvonko Milas, udruge poručuju da je "u proteklu razdoblju vlada uspjela vratiti zemlju na put stabilizacije i približavanja Europskoj uniji". Uspjeli su u nekoliko mjeseci ono što se godinama nije rješavalo", ističe se i dodaje da je pokrenuto rješavanje problema sa Slovenijom, uhvatilo se u koštac s korupcijom, što je rezultiralo potporom svijeta, a posebice Europske unije.

Udruge traže da predsjedništvo HDZ-a, s obzirom na to da u vladi sjedi najveći broj članova te stranke, ne dopusti takav "novi oblik demokracije" te da svojim odlukama spriječi destabilizaciju vlade, jer to neminovno vodi destabilizaciji Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju.

"Mi hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja bez obzira na politička opredjeljenja podupiremo sve poteze kojima će vlada s predsjednicom Kosor učvrstiti stabilnost zemlje i tako osigurati njezin daljnji prosperitet i ulazak u Europsku uniju", priopćile su udruge.

Jadranku Kosor danas je poduprla i Koordinacija 15 udruga iz Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije priopćenjem u kojem se ističe da "ova situacija izravno utječe na rad vlade i rezultate izbora za predsjednika države te se stvara opasnost od nepotrebnih prijevremenih izbora što bi u ovom gospodarskom i političkom trenutku pregovora s EU-om bilo vrlo štetno za Hrvatsku".

Osječko-baranjska županijska organizacija HVIDR-e danas je "bezrezervno poduprla" predsjednicu vlade Jadranku Kosor u radu i vođenju vlade, a jučerašnji nastup bivšega premijera Ive Sanadera smatra "neprimjerenim i nepoštenim, s obzirom na način i vrijeme u kojem se povukao iz aktivne politike". U priopćenju za javnost navodi se kako je Sanader "ostavio Hrvatsku u najvećoj krizi te se povukao bez objašnjenja zašto odlazi te time izravno ostavio državu u neizvjesnoj i dramatičnoj situaciji".

Kao branitelji iz Domovinskog rata, koji su stvarali samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, smatramo se pozvanima progovoriti o potezima Ive Sanadera, jer oni "štete interesima RH i svih njezinih građana te zemlju vode u još veću krizu", navodi se, uz ostalo, u priopćenju koje je potpisao predsjednik županijske HVIDR-e Ivan Poplašen. Klub utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Vukovarsko-srijemske županije izvijestio je danas kako u svezi s najavljenim povratkom počasnog predsjednika HDZ-a Ive Sanadera u politički život, taj klub beuzvjetno podupire predsjednicu HDZ-a i vlade Jadranku Kosor.

"Ponovno aktivno političko djelovanje počasnog predsjednika HDZ-a Ive Sanadera nanijet će nepopravljivu štetu HDZ-u, što je djelomice i učinjeno zbog načina na koji je otišao iz aktivne politike i načina na koji je najavio svoj povratak", ocjenjuju u klubu. Također ističu da predsjednicu HDZ-a i vlade Jadranku Kosor posebice podupiru u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije "kao rak rane hrvatskog društva".

Iz toga kluba napominju kako će poštivati sve odluke stranačkog vodstva i tijela stranke kako bi se očuvalo jedinstvo i članstvo HDZ-a. (hina/metro-portal)

04.01.2010. 14:49:33
http://metro-portal.hr/17-braniteljskih-udruga-stalo-uz-kosor/29953/