Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2022. 14:23:00
15. SFF

15. SFF otvaraju "Heroji radničke klase"

U konkurenciji za nagradu Wild Dreamer novi filmovi Claire Denis, Hong Sang-sooa i Michelangela Frammartina

Working Class Heroes
Working Class Heroes (Arhiva)

15. SUBVERSIVE FESTIVAL održat će se od 15. do 28. svibnja, a festival počinje ove nedjelje uz filmski program i 15. izdanje Subversive Film Festivala uz premijeru filma Miloša Pušića Heroji radničke klase u zagrebačkom kinu Tuškanac i s početkom u 20 sati.

Film o grupi ilegalnih građevinskih radnika bez osnovnih prava koji se pokušavaju suprotstaviti svojim šefovima okarakteriziran kao ogorčena punk pjesma prije nego očekivana tužaljka o radničkoj klasi koja odlazi u raj, svjetsku premijeru imao je u sklopu berlinske Panorame, a u glavnoj je ulozi Jasna Đuričić, dobitnica "europskog Oscara" za svoju glumačku izvedbu u filmu Quo vadis, Aida?

Subversive Film Festival od 15. do 22. svibnja u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC, Kulturno informativnom centru, SPD Privredniku te onlin

Najnovije izdanje Subversive Film Festivala održat će se od 15. do 22. svibnja i donosi četrdeset recentnih filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu. Ovogodišnje festivalsko izdanje posvećeno je najdražem suradniku festivala, filmskom kritičaru i selektoru Draganu Rubeši (1956.-2022.) koji nas je početkom ove godine prerano napustio. 

U igranoj konkurenciji izdvajaju se novi film renomirane francuske sineastice Claire Denis Obje strane oštrice nagrađen Srebrnim medvjedom za režiju o pandemijskom ljubavnom trokutu u kojem glume Juliette Binoche, Vincent Lindon i Grégoire Colin. Iz Berlina ovjenčan Srebrnim medvjedom stiže i najnoviji monokromatski komad „korejskog Rohmera" Hong Sang-sooa Spisateljičin film o ljepoti slučajnih susreta i važnosti autentičnosti u često neiskrenom svijetu filma.
Tu je i pobjednik Un Certain Regard sekcije u Cannesu Otvaranje šaka Kire Kovalenko, kao i bolivijski pobjednik sekcije Orizzonti u Veneciji Veliko kretanje u režiji Kira Russa, filmska simfonija i oda jednom od najviših gradova na svijetu, La Pazu. U konkurenciji je i Rupaspeleološko-filmsko remek-djelo Michelangela Frammartina, punokrvni primjerak žanra slow-cinema koji je u Veneciji osvojio čak tri nagrade, uključujući Specijalnu nagradu žirija u međunarodnoj konkurenciji.

Dokumentarnu konkurenciju predvodi pobjednik Visions du Réela sucidalnim ruskim milenijalcima te Mutzenbacher Ruth Beckermann

Debitanski film Marusje Siroječovskaje Kako spasiti mrtvog prijatelja dolazi friško sa festivala Visions du Réel gdje je nagrađen, a paralelno s hrvatskom premijerom na Subversiveu bit će prikazan i u Cannesu.  Film o sucidalnim milenijalcima s moskovske periferije posthumno je ljubavno pismo redateljice njezinu prijatelju Kimiju ali i posveta cijeloj jednoj utišanoj generaciji. U konkurenciji je i novi film austrijske dokumentaristice Ruth Beckerman, Mutzenbacher, pobjednik Encounters sekcije na ovogodišnjem Berlinaleu. Beckermann će u sklopu festivala u srijedu18. svibnja održati i masterclass predavanje Režirati sjećanja: politički krajolici u dokumentarnom filmu. Tu je i šarmantni dokumentarac Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma o bračnom paru Monique i Michelu Pinçon-Charlotu, francuskim sociolozima i autorima proslavljenih knjiga Nasilje bogatih i Predsjednik ultra-bogatih. Kronika klasnog prezira u politici Emmanuela Macrona

Restrospektiva Cecilije Mangini - prve dokumentaristice poslijeratne Italije

Iz popratnog filmskog programa koji će se odvijati u Dokukinu KIC izdvaja se retrospektiva nedavno preminule talijanske dokumentaristice Ceciliji Mangini (1927. - 2021.) U sklopu programa Film XX u suradnji s Kulturno informativnim centrom i Talijanskim institutom za kulturu po prvi put u Hrvatskoj prikazat će se izbor njezinih dokumentarnih i igranih filmova. Mangini je do same smrti u 93. godini života bila vrlo aktivna a njezin rad i javni angažman ukazuju na važnu kontrakulturnu ulogu koju film zauzima u suvremenoj talijanskoj povijesti. Surađivala je i s brojnim intelektualcima i umjetnicima svoga vremena, uključujući Piera Paola Pasolinija i svojeg supruga Lina Del Fra. U goste nam dolaze Paolo Pisanelli, redatelj i njezin česti suradnik te filmologinja i teoretičarka Dalila Missero, autorica knjige Women, Feminism and Italian Cinema.

Duras / Godard dijaloziŽelim pričati o Duras / Hommage: Tko zna što će jučer donijeti? / premijera filma Punk the Capital uz gostavanje redatelja

Ovogodišnji Hommage pod naslovom Tko zna što će jučer donijeti? donosi filmove Haruna FarockijaAndreja UžiceJulesa Dassina i Pantelisa Voulgarisa koji tematiziraju povijesne prekretnice u balkanskim zemljama u 20. stoljeću i njihov utjecaj na naše kolektivno sjećanje. Program donosimo u suradnji s francuskom kustosicom Delphine Leccas i grčkom umjetničkom organizacijom locus athens. U srijedu18. 5. u Dokukinu će se održati i hrvatska premijera dokumentarca Punk the Capital o rođenju punka u Washington D.C.-ju i osnivanju slavnih Dischord Records, a na projekciji će nam se pridružiti redatelj James June Schneider i Jeff Nelson legendarni bubnjar Minor Threata. U kinu Tuškanac u sklopu programa Duras / Godard dijalozi prikazat će se i dva filmska dijaloga posvećena velikim francuskim umjetnicima Marguerite Duras i Jean-Lucu Godardu. Dokumentarno-igrani hibrid Želim pričati o Duras redateljice Claire Simon baziran je na intervjuima Durasina 38 godina mlađeg ljubavnika Yanna Andrée, dok je Vidimo se u petak, Robinsone baziran na razigranoj korespondenciji dvije filmske legende Jean-Luc Godarda i iranskog redatelja i književnika Ebrahima Golestana.  

13.05.2022. 14:23:00
http://metro-portal.hr/15-sff-otvaraju-heroji-radnicke-klase/137747/