Metro-portal.hr

objavljeno 19.01.2018. 19:01:00
NOVOSTI

14. ZagrebDox širi se i putuje

Tjedan dana prije službenog početka festivala, od 16. do 18. siječnja, u kinu Kaptol Boutique Cinema održat će se program Zagrijavanje za ZagrebDox

Program se širi...
Program se širi... (ZagrebDox)

Novo, četrnaesto izdanje ZagrebDoxa održat će se od 25. veljače do 4. ožujka u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu. U osam festivalskih dana domaćoj će publici biti ponuđen bogat izbor najkvalitetnije svjetske dokumentarne produkcije organiziran u programe međunarodne i regionalne konkurencije, službene i posebne programe i retrospektive. Uz filmske priče i projekcije, susrete autora i publike, diskusije i promišljanje aktualnih društvenih tema iz programa, ZagrebDox kroz program PRO djeluje i kao edukativna platforma za umrežavanje filmskih profesionalaca.

Jedan od najznačajnijih ovogodišnjih noviteta je vremensko i prostorno širenje ZagrebDoxa. Tjedan dana prije službenog početka festivala, od 16. do 18. siječnja, u kinu Kaptol Boutique Cinema održat će se program Zagrijavanje za ZagrebDox. Program uključuje tri ponajbolja naslova s prošlogodišnjeg festivala i tri najnovija naslova, koja će tek biti prikazana na ovogodišnjem izdanju. Uz to, ZagrebDox po prvi put prelazi svoju geografsku zadanost i putuje u goste u Split, Rijeku i Osijek. U tim će se gradovima također prikazati izbor filmova sa ZagrebDoxa pa će i tamošnja publika imati priliku uživati u recentnim svjetskim dokumentarcima.

Filmski program kao i inače uključuje širok raspon naslova koji su prepoznati na renomiranim festivalima. Za sada otkrivamo prva dva aduta iz natjecateljskog programa. Zajedničko im je premijerno prikazivanje na jednom od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma, nizozemskoj IDFA-i, ali i činjenica da će u narednim danima biti prikazani na najvećem festivalu nezavisnog filma u SAD-u, Sundanceu.

Sirijski redatelj Talal Derki poznat je publici ZagrebDoxa po višestruko nagrađenom filmu Povratak u Homs, koji je osvojio Posebno priznanje na festivalu 2014. godine. U svom najnovijem filmu, Of Fathers and Sons - koji će biti prikazan u međunarodnoj konkurenciji - Derki se opet vraća u domovinu. Pretvarajući se da snima film o usponu kalifata kao prodžihadski fotoreporter, Derki zapravo snima realističan portret obitelji radikalnih islamista. Pridobivši povjerenje oca, generala Abu Osame, Derki prati jednu obitelj tijekom dvije godine. U središtu filma su djeca, dva maloljetna dječaka koji idoliziraju svog oca, čiji je jedini cilj odgojiti djecu kako bi sudjelovala u uspostavi islamskog kalifata. Film vješto prikazuje ključni trenutak u njihovu odrastanju, kada moraju nadrasti djetinjstvo i postati borci džihada.

Drugi naslov (program regionalne konkurencije) smješten je u Mađarsku, ali govori o šokantnoj pojavi modernog ropstva u suvremenom društvu. A Woman Captured autorice Bernadette Tuza-Ritter priča je o 52-godišnjoj Marish, koja već više od desetljeća služi jednoj mađarskoj obitelji bez naknade za rad. Marish živi u nehumanim uvjetima; oduzeli su joj identifikacijske dokumente, radi više od dvadeset sati na dan, ne smije napuštati kuću bez dopuštenja, za obroke dobiva ostatke hrane i nema ležaj za spavanje. Prisustvo redateljice i snimanje vlastite situacije tijekom dvije godine budi u Marish želju za promjenom i slobodom. Recentna istraživanja pokazuju da je više od 45 milijuna ljudi bilo ili jest u nekom odnosu modernog ropstva, s time da se čak više od milijun takvih situacija događa u Europi. Svi slučajevi uključuju prisilni rad, služenje u domaćinstvu i/ili prostituciju.

ZagrebDox i ove godine donosi više od 130 filmskih naslova koji funkcioniraju kao svojevrsni presjek najkvalitetnije suvremene dokumentarne produkcije. Široki raspon tema s kojima se kroz film hrabro suočavaju autorice i autori diljem svijeta reflektiraju stanje suvremenog društva. Natjecateljski program je, kao i dosad, raspoređen u međunarodnu i regionalnu konkurenciju, a službeni programi uključuju Biografski dox, Glazbeni dox, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox. Posebni programi donose recentne naslove iz Restartove škole dokumentarnog filma, kao i program U fokusu: nova Europa. Autorska večer ove je godine posvećena domaćem dokumentaristu Borisu Poljaku koji je ujedno ovogodišnji predsjednik međunarodnog žirija ZagrebDoxa, a autorska retrospektiva francuskoj redateljici Claire Simone.

19.01.2018. 19:01:00
http://metro-portal.hr/14-zagrebdox-siri-se-i-putuje/109811/