Metro-portal.hr

objavljeno 20.11.2020. 11:29:00
KREATIVNI NEPOSLUH

13. Subversive Festival

Ovogodišnja tema festivala inspirirana razmišljanjima Alberta Camusa o odnosu umjetnosti i pobune u izvanrednom stanju

Kreativni neposluh
Kreativni neposluh (Arhiva)

13. izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija (kino Kinoteka, Dokukino KIC, Kulturno informativni centar i francuska Medijateka) online platformi volimdokumentarce.net uz natjecateljski (nagrada Wild Dreamer ) i popratni filmski program, diskurzivni program, izložbu fotografija te sa više desetaka gostiju ‒ svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista.

Ovogodišnja festivalska tema Kreativni neposluh inspirirana je razmišljanjima pisca Alberta Camusa o odnosu umjetnosti i pobune u izvanrednom stanju. Revolucija i umjetnost u dvadeset i prvom stoljeću u jednakoj su mjeri žrtve nihilizma i žive u istom proturječju. U stanju permanentne krize koju živimo jedino nam pobuna omogućuje da zamislimo budućnost kakvu je sanjao Nietzsche u kojoj bi sudac i tlačitelj ustuknuli pred stvarateljem. Dok Europa tone u lockdown, uvode se policijski satovi i crvene zone, zatvaraju barovi, restorani, kina, kazališta, ulice su sve praznije,  ljudi se s pravom pitaju kakve će biti društvene i ekonomske posljedice svih tih mjera i odluka.

Natjecateljski program 13. Subversive Film Festivala održat će se od 28. studenog do 7. prosinca i donosi dvadesetak recentnih filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu. Filmovi koje su pažljivo odabrali selektori Dina Pokrajac i Dragan Rubeša na sadržajno i formalno inovativan način problematiziraju socijalne nepravde, društvene promjene, ženska prava i prava manjina, queer estetiku, studentske i radničke pokrete, te nasljeđe kolonijalizma, a tročlani žiri u sastavu Panos Kotzathanasis (filmski kritičar i vlasnik portala Asian Movie Pulse), David Lušićić (redatelj i kustos) i Sabine Putorti (ravnateljica francuskog Institut de l'image) dodijelit će nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film.

U programu se izdvajaju novi filmovi renomiranih autorskih imena kao što su Rithy Panh (Iradijacija - najbolji dokumentarac ovogodišnjeg Berlinalea), Hubert Sauper (Epicentar, dobitnik Velike nagrade žirija na Sundance Film Festivalu), Hong Sang-soo (Žena koja je bježala, Srebrni medvjed za najbolju režiju) te legendarni Alexander Kluge i njegova posljednja suradnja s filipinskim pankerom Khavnom (Orfeja). Tu su i filmovi najzapaženijih mladih autora - trostruki pobjednik Venecijanskog filmskog festivala Pusta zemlja iranskog redatelja Ahmada Bahramija, Oblak u njezinoj sobi kineske sineastice Xinyuan Zheng Lu, eksperimentalni vizualni dnevnik koji je odnio najviše priznanje u Rotterdamu, te halucinantni gerilski manifest Los Conductos kolumbijskog redatelja Camila Restrepa koji je nagrađen kao najbolji debitant na filmskom festivalu u Berlinu. Na programu je i uznemirujući aktivistički doks Dobro došli u Čečeniju Davida Francea o jedinom konclogoru za LGBT populaciju na svijetu, te niz drugih važnih naslova - detaljni raspored projekcija i opis programa bit će objavljen u ponedjeljak, 23. studenog.

Filmovi iz programa Subversive Film Festivala moći će se pogledati u kinu Kinoteka uz poštivanje epidemioloških mjera ali i online putem platforme volimdokumentarce.net gdje će biti dostupni za gledanje od 28. studenog do 7. studenog bez posebnog dnevnog rasporeda.

Iz popratnog filmskog programa izdvajamo online masterclass predavanje kazahstanskog filmskog velikana ruskog podrijetla Sergeja Dvorcevoja čija igrana i dokumentarna remek-djela karakteriziraju društvena kritika, vizualni lirizam i naturalistički prikaz svakodnevice marginaliziranih zajednica i pojedinaca.

U suradnji s Institut Français i Zakladom Albert Camus povodom 60. obljetnice smrti Alberta Camusa donosimo izložbu portreta i obiteljskih fotografija iz privatne kolekcije njegove kćerke Catherine Camus koja će se održati u Medijateci, te filmsko-diskurzivni program koji uključuje hrvatsku premijeru dokumentarca Životi Alberta Camusa.

Ovogodišnji Subversive Forum održat će se u potpunosti online uz sudjelovanje svjetskih autorica i autora, Johna Bellamy Fostera ekološkog sociologa i profesora na Sveučilištu Oregon i urednika časopisa Monthly Review, Mikea Davisa kritičara zelenog kapitalizma i profesora emeritusa na odsjeku Sveučilišta u Kaliforniji, Susan J. Ferguson profesoricu digitalnih medija i novinarstva na Wilfrid Laurier sveučilištu, objavljivanu autoricu u području socijalne reprodukcije i socijalističkog feminizma, te Davida McNallyja kritičara tržišnog socijalizma i profesora Političkih znanosti na Sveučilištu York. Izdvajamo i razgovore s renomiranim francuskim filozofima i piscima: Ericom Vuillardom (Rat siromaha), Geoffroyjem de Lagasnerijem (Umijeće pobune : Snowden, Assange, Manning) i Marie-Jose Mondzain (Može li slika ubiti?) u sklopu kojih ćemo predstaviti nadolazeća hrvatska izdanja njihovih aktualnih knjiga.  

Alter ekonomski forum tematski fokusira postpandemijski razvoj, kooperativnost i kreativnost. Na panelima koje će moderirati Dimitrije Birač diskutirat će vodeća imena europske ljevice, autori Manifesta za novi narodni internacionalizam u Europi, svojevrsnog nacrta konkretnih političkih mjera u službi svih radnih naroda Europe. Na prvom panelu nastupit će  Eric Toussaint, Omar Aziki, Anne-Sophie Bouvy, Stathis Kouvelakis, Mats-Lucia Bayer, a na drugom panelu sudjeluju Costas Lapavitsas, Catherine Samary, Eric Toussaint, Tijana Okić, Esther Vivas i Ana Podvršič.

Povodom desetogodišnjice smrti pisca i filozofa Radomira Konstantinovića Tomislav Brlek i Nenad Rizvanović uredili su zbornik tekstova u časopisu Up&Underground Critical Theory Dossier i osmislili panel pod naslovom Privilegija manjine. Radomir Konstantinović se  beskompromisno odupirao  svakom obliku politike identiteta i nije pristajao  na bilo kakav model sistematske dovršivosti. Njegov intelektualni rad nužno je dolazio u sukob s projektima političkog djelovanja koji su  formu podređivali sadržaju, eksperimentalno institucionalnom, estetsko etičkom, a moguće postojećem.

20.11.2020. 11:29:00
http://metro-portal.hr/13-subversive-festival/128751/