Metro-portal.hr

objavljeno 28.06.2016. 13:11:00
HURAA :)

13 stvari koje će vam donijeti sreću

Koliko ste puta krenuli s velikim pospremanjem koje je završilo prije nego što je počelo jer niste mogli baciti one stare traperice u kojima ste se išli upisati na faks?

Za sreću ne treba puno
Za sreću ne treba puno (Arhiva)

Za sreću ne treba puno, pa ako imate osjećaj da vas nešto guši, a niste alergični i nemate astmu, možda je vrijeme da napravite generalku života. Šalimo se, naravno, jer prevelik je to zalogaj za ove sparne dane.

Zato krenite od ormara ili ladice pa napravite generalku u vašem domu. Vidjet ćete, odmah se lakše diše, a možda vam se i u glavi poslože neke stvari.

Kako se ne bi dogodilo da, primjerice, nakon par sati stajanja pred gomilom odjeće istu samo presložite i vratite u ormar, donosimo vam nekoliko praktičnih savjeta za učinkovito čišćenje.

U akciju krenite u neku subotu, odmah nakon jutarnje kave i doručka. Pustite glazbu koja vas diže - strogo su zabranjeni molovi, otvorite prozore da uđe sunce i prionite poslu. 

Ovo je lista koja bi vam mogla poslužiti kao karta do urednog stana 

1. Odjeća: Ovdje je situacija kao i u nogometu. Nije neka sreća sjediti na klupi dok drugi igraju. Ako u ormaru imate majica i hlača koje su nekoliko sezona "presjedile na klupi", najbolje je da ih pošaljete u drugi klub - prijateljici, sestri ili nekome kome će dobro doći. Naravno, vodite brigu o tome da je odjeća koju dajete nekome uredna i čista.  Stari i izlizani donji veš bacite, a rasparene čarape iskoristite za poliranje namještaja i brisanje prašine. 

2. Posteljina: Staro pravilo kaže da treba imatu tri garniture posteljine. Jedna je na krevetu, druga u pranju, a treća-rezervna u ormaru. Od onih starih pamučnih napravite krpe za brisanje prozora i laštenje podova. Onu u kojoj ste spavali dok ste živjeli s cimericama bacite. Ako je to baš jako teško, odrežite komadć pa od njega napravite vrećicu za lavandu koju ćete staviti u ormar.

3. CD-i i DVD-i za koje znate da ih više nećete slušati i gledati: Nećete trošiti vrijeme na njih pa nemojte ni prostor. Manje prašine u svakom slučaju.

4. Polomljeni predmeti koji čekaju da ih popravite: Samo vam stvaraju pritisak. Olakšajte si i riješite ih se. Reciklirajte ih ili dajte nekome koga popravljanje opušta.

5. Okrhnuto posuđe: bez obzira je li riječ o omiljenoj šalici, ona izgleda otužno u vašoj vitrini, a prema feng shuiju uzima energiju. Ako vam je baš jako prirasla srcu, fotkajte ju i bok!

5. Vrećice: Ne morate ih baciti, nego nabavite jednu od tkanine (možete ju i napraviti od onih starih plahti) i vidjet ćete da će ove s vremenom nestati.

6. Stari magazini: Ako niste profesionalni kolekcionar, zadržite samo one u kojima je izišao članak o vama :) Ostale možete prodati ili pokloniti.

7. Kutije za pohranu stvari: Ako su suvišne, ne služe svrsi jer vam trebaju onda kutije u koje ćete pohraniti kutije. Dovoljno smo rekli.

8. Kuhinjski pribor i pomagala: Koliko vam ljudi stane u stan? ili možda bolje pitanje, koliko ih stane za stol? E toliko vam treba vilica, noževa, žlica i tanjura. Sve što je više od toga radi gužvu u kuhiniji, a često i u sudoperu. 

9. Krpe i spužvice za čišćenje: Točno odredite koja je za što. Jedna za pod, jedna za stakla, jedna za wc školjku, jedna za lavandin i kadu, jedna za prašinu, jedna za suđe i "truleksica". Sve drugo je višak.

10. Lijekovi i kozmetika kojoj je istekao rok: Ne želite u se i na se stavljati kemikalije za koje ne znate kako se ponašaju i kad su sasvim svježe. Zašto bi se onda kockali s istima nakon onog datuma? 

11. Bočice od parfema: Mirisi jesu okidači za emocije i odmah nas podsjete na dati trenutak. Ali, nije preporučljivo živjet i prošlosti. Pobacajte prazne bočice, a ako se koji put zaželite nekog mirisa, prošetajte do parfumerije i našpricajte se. 

12. Stari telefoni i tehnika: Prvo provjerite da su svi vaši podaci izbrisani pa odnesite u za to predviđeno reciklažno dvorište. Isto napravite s baterijama.

13. Knjige koje vas ne inspiriraju: Skupljaju prašinu na policama i zauzimaju prostor. S njima u antikvarijat.

Eto dali smo vam nekoliko savjeta kako se učinkovito riješiti starih stvari. Samo hrabro krenite u bitku. Zadovoljstvo koje ćete nakon nje osjetiti vrijedi uložene energije! 

28.06.2016. 13:11:00
http://metro-portal.hr/13-stvari-koje-ce-vam-donijeti-srecu/98850/