Metro-portal.hr

objavljeno 16.03.2012. 16:45:00
PUNO GORE OD SOPE I PIPE

12. srpnja 2012. - početak kraja interneta kakvog poznajemo

Upravo je 12. srpnja datum kad će američki ISP-ovi krenuti u najveću špijunsku akciju svojih korisnika u povijesti čovječanstva

Fotografija vijesti

12. srpnja 2012. godine mogao bi se u SAD-u ubuduće pamtiti kao dan kad su lovci na kršitelje autorskih prava zadali smrtonosni udarac slobodi na internetu kakvu smo do sada poznavali.

Naime, upravo je to datum kad će nekoliko najvećih američkih providera internetskih usluga početi s implementacijom novog sustava protiv piratstva, koji će im omogućiti da se umreže u najveći digitalni sustav za špijuniranje u povijesti čovječanstva.

Sustav se nekoliko godina osmišljavao u strogoj tajnosti, a prve naznake da se nešto veliko sprema procurile su u lipnju prošle godine, nakon što je postignut dogovor između RIAA-e (Recording Industry Association of America), MPAA-e (Motion Picture Association of America) i Obamine administracije.

12. srpanj kao datum početka primjene plana objavio je jučer vodeći RIAA-in lobist i predsjednik uprave Cary Sherman.

Plan se u suštini sastoji od toga da će Time Warner Cable, Cablevision, Comcast, Verizon i AT&T detaljno nadzirati aktivnosti svojih korisnika na internetu i tražiti potencijalna kršenja autorskih prava. Korisnicima koje se uhvati u nedjelu privremeno će se blokirati internetska veza te će biti prisiljeni pročitati i „potpisati" izjavu da su im jasne sve pravne posljedice ukoliko ih se još jednom uhvati kako rade istu stvar. Kazne za kršenje autorskih prava u SAD-u za privatne osobe mogu iznositi i do 150.000 američkih dolara.

Pružateljima usluga na raspolaganju će biti nekoliko opcija jednom kad uhvate korisnika da i dalje krši autorska prava. Primjerice, moći će tražiti da prijestupnik pohodi edukacijski tečaj prije negoli mu ponovno uključe uslugu. Isto tako, mogu ograničiti pristup stranicama poput Googla, Facebooka i drugih na top 200 listi. Imat će mogućnost i usporiti vezu prijestupnika na onu brzine 56K modema, a imat će i pravo dijeliti informacije o čestim prijestupnicima s drugim ISP-ovima, stvarajući tako svojevrsne crne liste korisnika, na isti način na koji to rade banke.

Prvi pokušaj da se na sličan način ograniče korisničke slobode neslavno je propao kad se cijeli internet digao na noge protiv zlogasnih SOPA-e i PIPA-e. Stručnjaci su još tada upozoravali da glazbena i filmska industrija neće odustati tako lako. Čini se kako su bili potpuno u pravu.

16.03.2012. 16:45:00
http://metro-portal.hr/12-srpnja-2012-pocetak-kraja-interneta-kakvog-poznajemo/69176/