Metro-portal.hr

objavljeno 05.08.2020. 08:31:00
KULTURA

12. Monoplay od 24. do 28. kolovoza u Zadru

Festivalsko izdanje u potpunosti će biti prilagođeno epidemiološkoj situaciji te uz poštivanje svih preporuka i mjera

Bit će sjajne predstave
Bit će sjajne predstave (Arhiva)

Za točno dvadeset dana počinje dvanaesto izdanje festivala plesnog sola - MONOPLAY u Zadru - trajat će od 24. do 28. kolovoza i u pet dana predstaviti plesne solo izvedbe niza domaćih i stranih umjetnika i umjetnica. Festivalsko izdanje u potpunosti će biti prilagođeno epidemiološkoj situaciji te uz poštivanje svih preporuka i mjera. Festivalski program bit će opsežan i bogat kao i prijašnjih godina, a pored najavljenog europskog koreografa Jonathana Burrowsa, u Zadar stiže i istaknuti britanski plesni umjetnik Julyen Hamilton!

Hamilton je uspješan plesač, koreograf, pjesnik i glazbenik koji stvara i izvodi radove diljem svijeta više od 40 godina. Smatra se pokretačem inovativnog performansa, a njegov se rad bazira na improvizaciji - na licu mjesta sastavlja plesni materijal, kao i popratne tekstove - i solo izvedbama. Vodi vlastitu plesnu kompaniju Allen's Line čije članove usmjerava da stvaraju i izvode na isti način. Posljednjih nekoliko desetljeća nastupa i surađuje s ponajboljim glazbenicima u Europi, uključujući Barrea Phillipsa, Michaela Morrea, Freda Fritha, Malcolma Goldsteina i druge. Na Monoplayu će izvesti recentni rad Held Dear.

Od međunarodnih projekata tu je i solo LSLSLS Mateja Kejžara koji izvodi domaća umjetnica Lana Hosni. Slovenski umjetnik Matej Kejžar, inače član slavne belgijske plesne skupine Rosas, već dva desetljeća kreira radove diljem svijeta. Kao gostujući koreograf i predavač surađivao je s raznim institucijama i manifestacijama, a u suradnji s kulturnom organizacijom KinkKonk/Pekinpah iz Ljubljane 2009. je osnovao Spider Net, mrežu neovisnih kulturnih organizacija koja povezuje sedam gradova iz EU-a: Atenu, Zagreb, Salzburg, Berlin, Bruxelles, Lyon i Ljubljanu. U okviru te mreže susreću se ples, vizualna umjetnost, teorija plesa i glazba.

Domaću produkciju predstavljaju plesne umjetnice Roberta Milevoj i Matea Bilosnić. ROB3RTA je treći u nizu solo radova plesačice i koreografkinje Roberte Milevoj (Roberta, Roberta (2010) i Opet Roberta (2013). U dosadašnjem stvaralaštvu, autorica se bavila propitivanjem odnosa između izvedbe i koreografije kao mjesta susreta prirodnog emotivnog iskustva s umjetnim prostorom izvedbe. U okviru ovog projekta autoricu primarno interesira analiza kapaciteta vlastitog izvođačkog tijela, kapaciteta koji su nužno uvjetovani unutarnjim sadržajima, a pri čemu se kao centralno pitanje nameće - na koji način osobni emotivni doživljaji, sjećanja i unutarnji monolozi mogu postati uporištem za solo izvedbu te kako obilježja vlastite (ženske) prirode mogu uvjetovati drugačije poetske pristupe plesnom materijalu i koreografiji. Predstava ROB3RTA bit će izvedena u sklopu projekta MONOdeskripcija, koji se već drugu godine zaredom provodi u suradnji s Centrom za audiodeskripcije iz Zagreba - izvedba će, naime, biti prilagođena za slijepe i slabovidne.

Matea Bilosnić autorica je triptiha Ab Ovo (Worker, Klown, Host) koji izvodi u suradnji s Patriciom Gospić i Naonarom; svo troje su lokalni zadarski umjetnici. Spomenuti triptih za polazište ima simboliku jajeta te njegovu transformirajuću snagu. Tripih nudi tri vizije: jaje kao početak, jaje kao potencijal za transformaciju i jaje kao sredstvo konzumacije.

Na Monoplayu će biti predstavljeni i diplomski radovi triju mladih plesnih umjetnica koje su nedavno diplomirale na Odsjeku plesa Akademije dramskih umjetnosti: Ariana Prpić izvest će Solo za kupaonu, Tea Maršanić Dobro je (za)sada, a Viktorija Bubalo Mogla bih ovdje zauvijek ostati. Uvrštenje ovih izvedbi u glavni festivalski program za cilj ima pružanje podrške te osiguranje bolje vidljivosti i pozicioniranje unutar domaće plesne scene.

Glavni program Monoplaya održat će se u Kazalištu lutaka u Zadru, kao i ispred Kazališta na Poljani Branka Stojakovića. Pored glavnog, publiku očekuje i raznovrstan popratni program koji objavljujemo uskoro; ovogodišnje izdanje tako kroz različite medije i sadržaje donosi uvid u lokalne i svjetske plesne tendencije u suvremenom plesu i izvedbenim umjetnostima.

Festival MONOPLAY prvi je i jedini domaći festival specijaliziran za solo izvedbe u području suvremenog plesa. Već dvanaestu godinu zaredom, Zadar, inače svjetski prepoznat po plesnoj sceni, u kolovozu postaje središte specifičnih plesnih izvedbi te središnje mjesto za ples u Hrvatskoj. Festival se održava u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i umjetničke organizacije 21:21 iz Zagreba, a umjetničke direktorice su Petra Hrašćanec i Sanja Petrovski.

Prije samoga festivala, od 6. do 23. kolovoza, održat će se edukativna platforma STREAM Zadar, događanje koje omogućuje mladim plesnim umjetnicima usavršavanje uz vodeće plesne umjetnike. Program STREAM Zadar ove se godine održava pod vodstvom pedagoga Hanne Hegenscheidt, Aleksandre Janeve Imfeld, Grgura Kovačića i Julyena Hamiltona.

Kako bismo publici omogućili u potpunosti siguran pristup izvedbama, dio festivalskog programa bit će izveden reprizno (izvedba Rewriting Jonathana Burrowsa). Ulaznice za sve izvedbe mogu se odsada rezervirati online putem e-maila info@monoplay.eu, s ciljem osiguranja jednostavnijeg pristupa programu. Cijena ulaznica za glavni program iznosi 35,00 kn, mogu se kupiti prije izvedbi na blagajni Kazališta lutaka Zadar, a ulaz za sve ostale programe je slobodan. Prodaja ulaznica počinje 24. kolovoza. S obzirom na ograničen broj mjesta, preporučuje se rezerviranje ulaznica unaprijed. 

05.08.2020. 08:31:00
http://metro-portal.hr/12-monoplay-od-24-do-28-kolovoza-u-zadru/126678/