Metro-portal.hr

objavljeno 10.12.2011. 19:17:00
SUMRAK SLOBODE

10 znakova da ste rob modernog doba

Mislite li da to što nemate okove na rukama i nogama znači da ste slobodni? Dobrodošli u doba modernog ropstva. Molimo vas da individualizam ostavite pred ulazom

Fotografija vijesti

Definicija roba i ropstva, kao i razlikovanje slobodne od neslobodne osobe u današnje vrijeme puno je nejasnija nego što je to nekoć bio slučaj. Upravo je to razlog zbog kojega je iznimno važno da znate prepoznati situacije u životu kad netko nad vama ima potpunu kontrolu, čime vam zapravo, malo po malo, uzima i ono malo slobode što vam je ostalo. Donosimo vam deset znakova koji mogu upozoravati na to da niste ni blizu onoliko slobodni koliko mislite.

1. Ne možete smisliti zvuk alarma na budilici

Ukoliko se svakog jutra ne budite oduševljeni što počinje novi dan prepun prilika da poboljšate svoj život, vrlo je vjerojatno da „plešete" na nečiju tuđu melodiju. Štoviše, ukoliko se dižete svaki dan u isto vrijeme, to je najbolji znak da već jeste nečiji rob.

2. Prisiljeni ste davati novac za stvari kojima se duboko protivite

Primjerice, ukoliko ste osoba koja prezire ratove i ubijanja u ime borbe protiv terorizma, širenja demokracije ili osiguravanja naftnih izvora, a istovremeno kroz povećane poreze plaćate sve veće vojne ambicije svoje vlade, vrlo je vjerojatno da ste rob. Isto tako, robovi su i svi oni koji se nisu pobunili što države ogromnim iznosima izvlače propale banke novcem građana, koje su se u tu situaciju dovele isključivo vlastitom krivnjom i pohlepom.

3. Očekujete da se netko drugi brine o vama

Ukoliko se bilo tko osim vas samih brine o vama, vrlo je vjerojatno da ste im zbog toga dužni na brojne materijalne i nematerijalne načine. To ne mora biti nužno neka vama bliska osoba, već isto vrijedi i kad to radi država. Nažalost, za razliku od rodbine ili prijatelja, država i ostale institucije naplaćuju ono što vam daju s visokim kamatama.

4. Morate slijediti pravila koja vaš Gospodar neprestano krši

Ovo je nešto što mi u Hrvatskoj itekako dobro znamo, budući da smo svakodnevno svjedoci ljudima koji su „jednakiji" među jednakima. Na kraju krajeva, i sami ste zasigurno čuli izreku kako je osoba koja ukrade 100 kuna kriminalac, dok je ona koja ukrade milijun kuna ugledni poduzetnik.

5. Mislite da je stotinu mozgova pametnije od jednog

Na prvi pogled ovo zvuči sasvim logično. Ipak, ukoliko smatrate da je volja većia uvijek bolja za vas nego slobodna volja, to je pouzdan znak da ste rob. „Čak i kad ostanete sami protiv cijelog svijeta, istina je istina", rekao je svojevremeno Mahatma Gandhi.

6. Vjerujete da su vaši stavovi ispravniji od tuđih

Ukoliko vas odmalena uče kako su vaši politički, religijski, društveni ili bilo koji drugi stavovi a priori točniji/bolji/vrjedniji od onih ljudi odgojenih drukčije od vas, budite sigurni da je to najbolji put da budete samo lutka u predstavi vašeg Gospodara, kojemu na ovaj način iznimno olakšavate posao.

7. Smatrate kako ljude treba zatvoriti jer rade nešto unutar svoja četiri zida

Ukoliko mislite da je u redu zatvarati ljudska bića zbog nečega što rade s drugim odraslim osobama u privatnosti svog doma, ma koliko to bilo nemoralno ili nezdravo, jedna ste od onih osoba koje ne samo da nemaju ništa protiv svojih okova, već i uživaju u njima.

8.  Provodite više vremena u automobilu nego sa djecom

Razmislite malo, vozite li se svaki dan svega pola sata na posao kojeg prezirete te pola sata natrag, gubite oko 350 sati godišnje, što je više od 10000 sati za cijelog radnog vijeka, odnosno oko 450 dana. 450 dana može činiti razliku između djeteta koje je odrastalo u sretnoj i skladnoj obitelji i onoga kojemu mama i tata nikada nisu bili kod kuće. Mislite li da je posao kojeg ne možete smisliti vrijedan toga?

9. Prisiljeni ste nositi uniformu

Ne mislimo ovdje isključivo na klasične uniforme, nego na bilo koji komad odjeće kojeg morate nositi tijekom dana da zaradite svoj kruh, bilo to odijelo i kravata ili klaunski kostim. Ovo je jedan od najdirektnijih pokazatelja što ste sve spremni učiniti da zadovoljite svog Gospodara, kako bi vam bacio mrvice s kojima ćete biti više nego zadovoljni.

10. Provodite više od 20 sati tjedno pred televizorom

Razmislite trenutak o ovome. Vaš vam je stvoritelj (ma koji god on bio) dao apsolutno jedinstveni organ koji nas razlikuje od svih ostalih živih bića u poznatom svemiru, ljudski mozak, a vi ga „koristite" tako da svakodnevno gledate u kutiju sa šarenim slikama, više od 1000 sati godišnje. Kako genijalan način da vas netko ušutka, a da pritom ne mora pomaknuti ni prstom. Želite li stvarno pasti bez imalo borbe?

10.12.2011. 19:17:00
http://metro-portal.hr/10-znakova-da-ste-rob-modernog-doba/66257/