Metro-portal.hr

objavljeno 27.09.2012. 10:41:00
HRANA JE LIJEK

10 zdravih namirnica koje morate imati u kuhinji

U današnjem svijetu gotovih obroka, mikrovalnih pećnica i tzv. prirodne hrane koja je puna kemijskih dodataka, teško je ponuditi zdravu opciju koja će se svima svidjeti

Obavezno nabaviti ove namirnice
Obavezno nabaviti ove namirnice (Shutterstock)

Srećom, ne morate razbijati glavu. U ovom članku predstavljamo vam 10 zdravih namirnica koje možete koristiti kako bi ste pripremili ukusan i zdrav obrok.

10. Češnjak -  osim ako nemate očnjake i neutaživu žeđ za ljudskom krvlju, nije loše dodati malo više češnjaka u prehranu. Mnogi ga izbjegavaju zbog jakog mirisa, no beneficije za zdravlje koje donosi konzumacija češnjaka daleko nadmašuju problem lošeg daha. Naime, češnjak je prirodni antikoagulans, te također smanjuje krvni tlak i kolesterol. Također posjeduje i antibakterijska svojstva, a ono što je najbolje, ima i moć spriječavanja širenja kancerogenih stanica. Ljudi koji ga često konzumiraju imaju mnogo manje šanse da razviju rak debelog crijeva ili želuca.

9. Uljana repica - svi znamo da su zasićene masne kiseline loše. Jedan način da se poveća unos zdravih nezasićenih masnih kiselina jest upotreba uljane repice prilikom kuhanja. Ona je bez okusa i sadrži samo 7 posto zasićenih masnih kiselina, što je najmanja količina među svim jestivim uljima koja se koriste za kuhanje. Osim toga bogata je nezasićenim masnim kiselinama poput omega-6 i omega-3, koje su bitne za normalan rad srca, a tijelo ih samo ne proizvodi.  

8. Sveži sir - ovaj sir je prilično zasitan, sadrži malo kalorija i masti, a bogat je proteinima. Poput svih sireva, svježi sadrži tirozin, aminokiselinu koja reducira stres, poboljšava raspoloženje i koncentraciju. Neka istraživanja čak navode da je prirodni afrodizijak.

7. Đumbir - njegova ljekovita svojstva učinila su ga popularnim začinom diljem svijeta. Pomaže pri različitim problemima digestivnog tipa, poput trbuhobolje i dijareje. Osim toga popobljšava cirkulaciju, što je od ključnog značaja za različite menstrualne i srčane probleme. Đumbir također može pomoći pri liječenju mučnine, artritisa, migrene i grlobolje.

6. Maslinovo ulje - poput uljane repice, maslinovo ulje sadrži dobre monozasićene masti, koje smanjuju lipoprotein ili loši kolesterol. Niži nivo kolesterola reducira rizik od srčanih bolesti, koje su jedan od glavnih uzročnika smrti u svijetu. Također se vjeruje da maslinovo ulje pomaže smanjenju krvnog tlaka te povećaa broj prirodnih enzima koji blokiraju neke kancerogene stanice.

5. Cimet - ovaj začin dugo je bio poznat kao efikasan antiflatulent, no on je i  mnogo više od pomoći pri vjetrovima. Dokazano je da povećava cirkulaciju, posebice u području abdomena, te može poboljšati probavu. Studije su pokazale da smanjuje kolesterol te šećer u krvi kod ljudi s dijabetesom tipa 2. Osim toga sadrži i antioksidanse koji poboljšavaju zdravlje krvnih sudova, a regularno konzumiranje može smanjiti šanse od razvijanja kardiovaskularnih bolesti.

4. Maslac od kikirikija - treba prvo naglasiti kako je ovaj maslac bogat mastima i kalorijama. Jedna šalica maslaca sadži više od 1500 kalorija. No, vjerovali ili ne, to ne mora nužno biti loša stvar. Osim što je iznimno kaloričan ima i visoku hranjivu vrijednost. Skoro sva mast u njemu je monozasićena što je u principu dobro, te može pomoći snižavanju kolesterola i krvnog tlaka. Također je bogat vlaknima i proteinima, što ga čini savršenom hranom ako tijelo želite održati zdravim i jakim.

3. Kurkuma - ovaj začin česti je sastojak indijske i bliskoistočne kuhinje. Ima i tradicionalnu ulogu u indijskoj medicini te sadrži brojna ljekovita svojstva. Koristi se za liječenje infekcija mjehura, poboljšava rad jetre i smanjuje kolesterol. Pomaže pri ubrzanju metabolizma pa čak i mršavljenju. Dokazano je kako smanjuje razvoj Alzheimerove bolesti i razvoj određenih tumora. Čak se provode i testiranja kako bi se otkrilo može li ovaj žuti začin pomoći liječenju HIV-a.

2. Ulje kokosa - radi se o jednoj od najzdravijih namirnica koju možete pojesti. Osim što je bogato nezasićenim masnim kiselinama, ima i regenerativna svojstva. Često se koristi da ublaži simptome astme, pa čak i pri poboljšanju kvalitete života ljudi koji boluju od autizma. Ublažava apetit, a pomaže pri zacjeljenju rana te olakšava bol u leđima.

1. Maslac - nalazi se na prvom mjestu, premda se možda ne čini kao očit izbor. Proizvodi se od vrhnja i ponekad soli, što je mnogo prirodniji način u usporedbi s hidrogeniziranim mastima i umjetnim sastojcima koji se mogu pronaći u margarinu. Što je najbitnije, maslac i margarin sadžre istu količinu kalorija i masti.

27.09.2012. 10:41:00
http://metro-portal.hr/10-zdravih-namirnica-koje-morate-imati-u-kuhinji/33946/