Metro-portal.hr

objavljeno 22.11.2010. 16:43:00
KAKO GA NAPISATI?

10 velikih pogrešaka u pisanju životopisa

Traženje posla zahtjevan je i neizvjesnat izazov u kriznim vremenima, šanse si možemo povećati kvalitetnim životopisom

Životopis
Životopis (Shutterstock)

Slobodnih radnih mjesta je ovih dana izrazito malo, a kandidata koji konkuriraju za jedan posao nikad nije bilo više. Prijava za posao počinje pisanjem životopisa, koji često može odlučivati o ishodu traženja i pronalaženja posla.

Poslodavci zatrpani životopisima upravo na temelju istih pokušavaju probrati nekoliko kandidata za razgovor pri čemu selekciju možemo zaključiti u našu korist izbjegavanjem kardinalnih propusta. Najčešće i najveće pogreške u životopisima koje nas mogu koštati radnog mjesta su sljedeće:

1. Pravopis
Zvuči pomalo nevjerojatno, no gramatičke i pravopisne pogreške još uvijek su prisutne u većini životopisa. Danas za to stvarno više nema potrebe, jer na internetu postoje stranice za provjeru pravopisa (Poput FER-ovog Haschecka ili Gmaila). Poslodavci kandidate s pravopisnim pogreškama u pravilu nikad ne zovu na razgovor, stoga pročitajte svoj životopis više puta, zamolite prijatelje da ga provjere i predajte ga tek kada ste 100% sigurni da je svako slovo tamo gdje bi trebalo biti.

2. Molba
Mnogi kandidati vjeruju da im je prilikom prijave dovoljan životopis bez pripadajuće molbe. Međutim, životopis je kratki, tablični prikaz dosadašnjeg poslovnog života i kao takav je vrlo limitiran. Životopis i molba se međusobno nadopunjuju i ne mogu stajati samostalno. Molba pokazuje umijeće izražavanja, motiviranost za posao, pruža dodatne informacije i priliku za isticanje pojedinih kvalifikacija.

>>Najbolje metode za pronalaženje posla

3. Dizajn
Šarenilo, jarke boje, ludi fontovi i smiješne slikice nemaju što tražiti u životopisima. Traži se jednostavan, poslovan i pregledan dizajn, dok kaos i pretjerivanje treba izbjegavati u širokom luku. Preporučuje se bijeli papir, crna tinta i čitljiv font (Arial, Calibri, Times New Roman, Tahoma,...). Postoji obrazac EU za pisanje životopisa kojeg možete besplatno skinuti i koristiti na stranicama Europassa.

4. Laži
Svaka laž se prije ili kasnije otkrije pa bi se tako i u pisanju životopisa trebali držati isključivo istine. Sitne mrlje iz prošlosti mogu se prešutjeti u pisanom obliku, ali budite spremni iskreno odgovarati na neugodna pitanja na razgovoru za posao. Otkaze u životopisima nije potrebno navoditi.

5. Ključne riječi
U nedostatku vremena poslodavci tragaju za ključnim riječima, bilo prilikom letimičnog pogleda preko životopisa ili pretraživanja online baza potencijalnih kandidata. Budite jasni, točno napišite što znate i želite raditi, koristite samo relevantne informacije (npr. studentski posao na benzinskoj nije relevantan za posao grafičkog dizajnera).

6. Sumnjivi navodi
Važne informacije treba navesti točno. Nejasni i sumnjivi podaci otvaraju prostor za špekulacije i djeluju neprofesionalno. Jasno navedite razdoblja u kojima ste se školovali odnosno radili te nazive poslodavca i opise dosadašnjih radnih mjesta.

7. Privatnost
Hobiji i zanimacije koje nemaju veze s pojedinim radnim mjestom treba izbjegavati. Isto vrijedi i za vjersku pripadnost, visinu, težinu, seksualnu orijentaciju i slično.

>>Izbjegnite najčešće pogreške dok tražite posao tijekom recesije

8. Sramotne e-mail adrese
Ako već niste, svakako otvorite e-mail adresu koja sadrži isključivo važe ime i prezime. Djetinjaste i neprofesionalne adrese u stilu ribica@gmail.com odbijaju poslodavce i ostavljaju negativan dojam.

9. Fotografija
Fotografija je sastavni dio životopisa i može pridonijeti kako uspjehu tako i neuspjehu. Pritom nije toliko važan izgled koliko profesionalnost. Izbjegavajte fotografije s tuluma i plaže, pripazite na odjeću i modne dodatke. Smiješak može samo pomoći.

10. Potpis
Životopis i molba moraju sadržavati datum, mjesto i potpis, čime jamčite točnost i aktualnost podataka.

22.11.2010. 16:43:00
http://metro-portal.hr/10-velikih-pogresaka-u-pisanju-zivotopisa/51580/