Metro-portal.hr

objavljeno 24.02.2013. 21:30:00
SAM SVOJ GOSPODAR

10 razloga zašto žene odlučuju biti solo

Udaja za momka s fakulteta i osnivanje obitelji može biti cilj nekih žena, no zadovoljstvo je relativan pojam za svaku osobu

Mnogim je ženama vlastita sloboda prioritet
Mnogim je ženama vlastita sloboda prioritet (Shutterstock)

Žena može biti solo poradi brojnih razloga, no to što nije u vezi ne znači da ne može voditi ispunjen život.

1. Napredak u karijeri - biti uspješna na poslovnom planu mnogim ženama je dovoljna motivacija da ostanu same. Postizanje uspješne karijere, umjesto veze i obitelji, može zadovoljiti ženske aspracije i ciljeve. No unatoč napretku u pogledu ženskih prava da ostvaruju jednake karijere kao i muškarci, mnoge moraju puno više raditi u odnosu na muške kolege kako bi dobile promaknuće.

2. Autonomija - veza zahtjeva kompromis između vaših želja i želja vašeg partnera. Žena koja je solo može uživati u autonomiji donošenja odluka jer je jedini glas kada treba odabrati između dvije opcije. Ovo joj omogućuje da održi odnos sa samom sobom, svojim identitetom, koji je u ovom slučaju slobodan od tradicionalne uloge koju ima u vezi ili braku

3. Financijska prilagodljivost - partner i obitelj znači dijeljenje vaših financijskih prihoda. Osim vaših potreba, morate uzeti u obzir i potrebe ostalih članova obitelji, te preuzeti određenu odgovornost u načinu na koji raspolažete novcem. S druge strane, žena koja je solo može trošiti novac na koji god način želi.

4. Seksualna sloboda - solo žena uživa u slobodi izražavanja svoje seksualnosti na koji god način želi. Pokreti za prava žena kao i znanstvena dostignuća osigurali su ženama da zadrže svoja seksualna i reproduktivna prava na revolucionaran način. Žena više ne mora biti u braku kako bi imala seksualne odnose, a više ni ne treba partnera kako bi imala potomstvo.

5. Samostalno roditeljstvo - samohrana majka možda želi svu svoju pažnju posvetiti samo djetetu. Osjeća obavezu da ga zaštiti od konfuzije ili traume, ukoliko je dijete već bilo izloženo propaloj vezi. Djeca, pogotovo mala, mogu iskusiti ozbiljan stres kroz razvod roditelja, te im trebaju godine da se oporave.

6. Obiteljske dužnosti - briga za bolesnu voljenu osobu velika je odgovornost za ženu. Uzdržavanje sebe, te briga za nekog tko je nemoćan može u potpunosti oduzeti njezin privatan život, što je u konačnici spriječava u socijalizaciji i traženju partnera. Žena koja radi, a ujedno se brine za nemoćnog ili bolesnog člana obitelji češće je izložena stresu, pritisku, umoru, a postoji i mogućnost srčanog udara.

7. Bez želje za brakom - postoje žene koje nemaju želju za vezom s jednim partnerom i brakom. Neki ljudi smatraju kako je vezanje za jednu osobu ograničavajuće te ostavljaju mogućnosti za širi spektar partnera.

8. Strah od obaveza - iskustvo propale veze može ostaviti emotivne ožiljke na ženi. Razvod njezinih roditelja također je može dovesti do točke kada će željeti ukloniti svaku mogućnost da se to ponovi i u njezinom braku. Žena koja je kao dijete doživjela propast veze svojih roditelja možda jednostavno više neće željeti riskirati ni kad je u pitanju njezina vlastita veza.

9. Negativna iskustva - nasilje u vezi ili obitelji, prijevara partnera stvorila je kod nje negativan stav prema bilo kakvom daljnjem vezivanju. Ulazak u novu vezu u kojoj bi mogla riskirati sličan ishod jednostavno joj se ne isplati. Neke žene pretpostavljaju kako prošlost diktira budućnost, te poslije mnogih negativnih iskustava svoju slobodu cijene najviše.

10. Nemogućnost pronalaska pravog - nije uspjela pronaći pravu osobu s kojom bi željela provesti ostatak života. Danas, žene zbog raznih razloga često čekaju kasnije godine kako bi se udale i osnovale obitelj. U međuvremenu, solo opcija je sasvim opravdan izbor. Žena danas može odabrati samački život jer više ne osjeća odgovornost da se skrasi uz nekog samo radi pritiska društva. 


24.02.2013. 21:30:00
http://metro-portal.hr/10-razloga-zasto-zene-odlucuju-biti-solo/52890/