Metro-portal.hr

objavljeno 13.08.2010. 09:57:07
PROBLEMI U BIJELOJ KUĆI

10 razloga zašto je Obama razočarao

Posljednjih par tjedana bili su noćna mora za predsjednika Obamu, a nezadovoljstovo koje se širi SAD-om poprilično je uzdrmalo temelje vladajućih liberalnih elita

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Protestni pokret Tea Party dobiva sve više pristaša i pretvara se u snažu političku silu koja će zasigurno imati utjecaja, a čak i Obamini pristaše polako gube povjerenje u njega, što je rezultiralo otvorenim sukobom između Bijele Kuće i lijevog krila Demokratske strane. I dok konzervativizam u Americi jača iz dana u da,. liberalne snage sve su slabije.

U znaku ovih događaja, potpora Obami tijekom ljeta drastično je pala na -22 boda, što je najniža razina od kada je preuzeo vlast. Samo 24 posto birača podržava Obaminu vladavinu, dok se skoro dvostruko više, 46 posto, protivi. Prema Rasmussenovoj anketi, 65 posto birača vjeruje kako SAD ide krivim putem.

Prema anketi RealClearPolitics, više od 50 posto birača ne odobrava Obaminu politiku, što je poprilično velika brojka za predsjednika koji je na vlasti samo 18 mjeseci. I posljednja USA Today/Gallup anketa donosi slično: 53 posto birača ne odobrava Obamine poteze.

Postoji mnogo razloga za pad popularnosti predsjednika Obame, a glavni među njima su trenutno stanje američke ekonomije, zabrinutost zbog velikih stopa nezaposlenosti, nestabilno tržište te iznad svega deficit u proračunu. Sve više Amerikanaca odbacuje Obamina rješenja, a mnogi strahuju kako bi SAD mogle djeliti istu sudbinu kao i Grčka. Može li se Obamina situacija pogoršati? Nedvojbeno da. Pogledajte 10 ključnih razloga zašto je njegova vladavina u ozbiljnim problemima. 

1. Obamina vladavina je elitistička i bez dodirnih točaka s američkim narodom

2. Većina Amerikanaca nema povjerenja u Obaminu kompetenciju

3. Obamina retorika inspirira sve manje Amerikanaca

4. SAD se guši u dugovima

5. Obamina politika ujedinjene vlade ne nailazi na odobravanje

6. Obamina potpora besplatnom zdravstvenom osiguranju velika je politička pogreška

7. Rješavanje problema nafte u Meksičkom zaljevu bilo je sporo i mlako

8. Vanjska politika SAD-a u popriličnom je rasulu pod Obaminom administracijom

9. Obama je zbunjen i nesiguran u pogledu nacionalne sigurnosti

10. Obama ne pokazuje dovoljno odlučnosti

13.08.2010. 09:57:07
http://metro-portal.hr/10-razloga-zasto-bi-obama-brzo-mogao-izgubiti-vlast/46061/