Metro-portal.hr

objavljeno 10.06.2017. 18:02:00
COOL

10 razloga da putujete - solo

Ako ste ikada željeli putovati sami ali ste se bojali krenuti u tu avanturu, ako ste to jednom napravili i ne želite nikada više ponoviti, ako jednostavno mrzite i samu pomisao da otputujete u nepoznato bez nekoga vama bliskog - probajte!

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Solo putovanja sve su popularnija, pa turističke tvrtke diljem svijeta ubrzano prilagođavaju svoju ponudu ovom brzo rastućem tržištu.

Ako ste ikada željeli putovati sami ali ste se bojali krenuti u tu avanturu, ako ste to jednom napravili i ne želite nikada više ponoviti, ako jednostavno mrzite i samu pomisao da otputujete u nepoznato bez nekoga vama bliskog, sada je vrijeme da ponovno razmotrite svoje razloge

Razmislite o ovome - imate ograničeno vrijeme i novac za putovanje pa zašto ga u potpunosti ne prilagodititi vlastitim sklonostima i željama. Ako vas to nije uvjerilo, donosimo vam 10 razloga koje navodi putopisac Michael Alan Connelly, koji je na većinu svojih putovanja išao sam. I uživao.

Iskustvo će biti intimnije i vama osobno značajnije - putovanje s prijateljima i bliskim osobama ima brojne prednosti, ali oni često mogu bit smetnja vašem povezivanju s mjestom koje ste posjetili. Bilo da ste upoznali novog prijatelja ili otkrili novi omiljeni muzej, iskustvo koje ćete steći ako to učinite sami biti će puno osobnije i intimnije. I sjećanja će trajati duže.

Jedini ste gospodar plana putovanja - ako ste ikada planirali putovanje s drugom osobom ili grupom prijatelja, sigurno znate kako je teško pronaći termin koji će odgovarati svima. Gdje ćete odsjesti? Što ćete jesti? Tko će odrediti plan putovanja? Hoće li se svi složiti s predloženim planom? Što ako nećete moći posjetiti sva mjesta koja biste željeli? Jednostavno rečeno, planiranje putovanja s više osoba prava je umjetnost pregovaranja i postizanja kompromisa. Umjesto toga, zašto svoje vrijeme i novac ne biste iskoristili kako biste isplanirani solo putovanje iz snova. Bilo da se želite tri dana izležavati na plaži ne radeći apsolutno ništa ili želite posjetiti 10 muzeja u dva dana - nitko vam neće stajati na putu. Možete spavati koliko hoćete, jesti što vam srce poželi i ispuniti svaku svoju želju. Putovanja bi trebala biti opuštajuće a to najbolje možete postići kada sve isplanirate sami. Ne morate čak niti planirati - budite spontani, radite što želite. Ideja je da od putovanja dobijete ono što želite.

Jednostavnije je planirati putovanje - tko od nas nema listu mijesta na koje bi želio otputovati ali ne možemo pronaći nekoga tko bi to iskustvo želio podijeliti s nama. Svatko od nas ima različite rasporede, budžet i interese, pa čekati pravo vrijeme i pravu osobu koja bi željela s vama posjetiti Nijagarine slapove ili autostopom obići jugoistočnu Aziju može biti čisto gubljenje vremena. Kada putujete sami, jedino su vaše želje bitne pa možete promjeniti planove u posljednji trenutak ako to želite. Imate samo jedan život i zaslužujete putovati kamo želite. Ne predlažemo da svaki odmor provedete sami ali zašto nikada ne posjetiti mjesto vaših snova samo zato što ne možete pronaći nekoga tko bi želio tamo otputovati s vama.

Lakše ćete se držati budžeta koji ste si sami zadali - novac je uvijek bitan čimbenik kada govorimo o putovanjima i svi imamo različita shvaćanja kako, koliko i na što ga je najbolje trošiti. Čak ako i putujete s nekim tko je slične platežne moći kao i vi, ukusi i sklonosti vam se mogu razlikovati. Zašto trošiti na nešto što se sviđa nekome drugome a možda ne vidjeti nešto što sami želite jer novca više nema? Zato je najlakše rasporediti vlastiti budžet ako putujete sami, trošit ćete na ono što želite i onoliko koliko možete. 

Možete lakše upoznati nove prijatelje - bez sumnje, jedan od najvećih strahova koji nas spriječava da otputujemo sami je strah od samoće. Istina je međutim da se nećete osjećati usamljenima ako budete pažljivo birali što ćete raditi ili gdje ćete jesti. Jedite u restoranima u kojima možete sjediti za šankom i razgovarati s konobarima, ili jedite na malim štandovima na otvorenom gdje možete razgovarati s prolaznicima. Također, ispijanje kave u lokalnim kafe barovima može vam pomoći u komunikaciji s lokalnim stanovništvom. Upišite se na lokalni tečaj kuhanja ili platite muzejsku turu s vodičem - tako ćete upoznati ljude sa sličnim interesima. I sama činjenica da ste solo putnik učinit će vas zanimljivom osobom s brojnim pričama koje drugi žele čuti. Ne brinite niti ako nemate volju proširiti krug ljudi koje poznajete - solo putovanje vam daje mogućnost da budete asocijalni koliko želite. Sve se svodi na to da otkrijete što je najbolje za vas.

Na kraju putovanja ćete biti zadovoljniji - vrlo je vjerojatno da ste putujući s drugim osobama barem jednom osjetili nezadovoljstvo, bilo da ste zakasnili na brodsku turu koju ste željeli doživjeti jer se netko predugo spremao, bilo da se niste mogli dogovoriti gdje ćete jesti tu večer. Kada putujete sami, to vam se ne može dogoditi - jedina osoba koju morate zadovoljiti ste vi sami. Kada o svemu odlučujete sami, teško da ćete se razočarati. Vaše putovanje će konačno biti ono što i treba biti - opuštajući odmor.  

Otkrit ćete da se možete odlično provesti i sami - ako nikada niste putovali sami jer vam je kod samog spomena takve mogućnosti prva misao bila - što ću raditi posve sam - predlažemo vam da hitno isplanirate solo putovanje. Osim svega gore navedonoga na takvom ćete putovanju čitati, doživjeti uzbudljive i smješne avanture o kojima ćete moći pričati obitelji i prijateljima kada se vratite kući, spavat ćete dobro i koliko hoćete, jesti ćete nepoznate namirnice, otkrivati nove gradove, željet ćete naučiti nove jezike, razgovarat ćete sa strancima, prihvaćati rizike, kupovat ćete novu odjeću, učit ćete o povijesti i kulturi, ići na koncerte, lješkariti po parkovima, planirati novo putovanje ili možda čak preseljenje... Ustvari, toliko je toga što možete raditi i u čemu možete uživati kada putujete sami da ćete se zapitati kako ste ikada mogli putovati u društvu.

Porast će vam samopouzdanje - normalno je osjećati nervozu prije nego li se uputite sami na put ali, tvrde oni koji su probali, nema boljeg od  osjećaja sampouzdanja nakon što 'pokorite' svijet sami. Uspješno naručivanje ručka u Njemačkoj bez znanja njemačkog jezika, savladavanje najnovijeg britanskoga slenga, čavrljanje s farmerima na tržnici u Vermontu, upoznavanje novih prijatelja u Hong Kongu - samo su neke od 'nagrada' koje ćete dobiti ako krenete u solo avanturu. Lijepo je kada se možete osloniti na nekoga, ali je još ljepše kada ste ta osoba vi sami. Da ne spominjemo kako će vam samopouzdanje koje ste stekli sami osvajajući svijet dobro doći i kada se vratite kući - svakodnevni problemi čine se manjima u usporedbi s preprekama koje ste svladali u bijelome svijetu.

Postat ćete bolji putnik - putujući sami bolje ćete upoznati ljude i mjesta koje posjećujete. Postat ćete radoznaliji i s više ćete pažnje slušati i gledati sve što se događa oko vas nego da putujete s grupom bliskih ljudi. Također, imat ćete više vremena da dokumentirate svoja putovanja - bilo da čitavo poslijepodne želite fotografirati prelijepi kvart u Montrealu ili satima opisivati obrok koji ste večerali, nitko vam neće smetati u tome. 

Uživat ćete u vremenu za sebe - u današnjem ubrzanom svijetu prepunom digitalnih i inih atrakcija koje vam odvlače pažnju, teško ćete naći malo vremena da napunite baterije u miru. Na vašu sreću, solo putovanje nudi vam idealnu mogućnost baš za to - sagledavanje došadašnjega života i povezivanje sa samim sobom. Snalazeći se na nepoznatim mjestima među nepoznatim ljudima, često bez znanja lokalnoga jezika, naučit ćete puno o sebi i vlastitim sposobnostima. Također, možda ćet otkriti i neke nove interese za koje niste niti znali da postoje. 

10.06.2017. 18:02:00
http://metro-portal.hr/10-razloga-da-putujete-solo/105479/