Metro-portal.hr

objavljeno 09.04.2019. 13:01:00
ZNATE LI?

10 namirnica koje nas pomlađuju

Sunce, zagađenje, slobodni radikali i dim također su odgovorni za razgradnju kolagena, a najbolje ga je nadoknaditi prirodnim putem

Riba je puna kolagena
Riba je puna kolagena (Arhiva)

Kolagen, ključni protein koji podupire strukturu kože što je vrlo važno za mladolik izgled nalazi se ispod prvog sloja kože... no, kako starimo tijelo ga proizvodi manje, koža gubi puninu i stvara bore. 

Uz to, sunce, zagađenje, slobodni radikali i dim također su odgovorni za razgradnju kolagena.

Organizam stalno stvara novi kolagen i poporavlja oštećenu kožu, ali oko 35. godine proizvodnja kolagena počinje se smanjivati, a i kvaliteta kolagena se smanjuje.

Međutim, uz proizvode, tretmane i hranu moguće je prirodno pojačati proizvodnju kolagena, pa evo deset namirnica koje to rade najbolje:

Bijeli čaj - prema istraživanju Sveučilišta Kingston bijeli čaj može zaštititi strukturu kože, posebno kolagena. Vjeruje se da sprječava enzimsku aktivnost koja razgrađuje kolagen i time smanjuje stvaranje bora i linija. 

Bobičasto voće - kupine i maline čiste slobodne radikale i istovremeno povećavaju razinu kolagena.

Citrusi - istraživanja pokazuju da agrumi kao što su naranče, limeta, limun i grejp koji su bogati vitaminom C imaju sposobnost pomoći aminokiselinama da se pretvore u kolagen. Antioksidativni vitamin C je također izuzetno važan u neutraliziranju slobodnih radikala koji napadaju i razgrađuju kolagen i elastin u koži.

Crveno povrće - rajčice, paprike i cikla sadrži antioksidans likopen. "Likopen prirodno štiti kožu od sunca, štiti kožu od oštećenja i povećava razinu kolagena", kaže Alpert.

Češnjak - jedan od najboljih izvora sumpora, a potreban je za proizvodnju kolagena u tijelu, češnjak pomaže u obnovi kolagena.

Narančansto povrće - povrće koje je narančaste boje, poput mrkve i batata bogato je vitaminom A koji obnavlja oštećeni kolagen.

Proteini - bjelančevine su bogate aminokiselinama lizin i prolin koji pomažu u proizvodnji kolagena u vašem tijelu. A za one koji izbjegavaju namirnice životinjskog podrijetla vrlo je važno da jedu orašaste plodove.

Riba - "Ribe poput tune i lososa pune su omega-3 masnih kiselina", kaže nutricionistkinja Brook Alpert. Stanice kože okružene su masnom membranom koja ih štiti. Kada su stanice zdrave spoosbne su poduprijeti strukturu kože. 

Soja - bilo da se radi o izvorima iz sojinog mlijeka, sira ili tofua, soja sadrži genistein što potiče proizvodnju kolagena i pomaže u blokiranju enzima.

Tamno zeleno povrće - zeleno povrće kao što su špinat i kelj bogati su vitaminom C što pomaže u proizvodnji kolagena. "Vitamin C ima antioksidativna svojstva koji stabiliziraju enzime. Također štiti od slobodnih radikala kako bi se spriječilo slabljenje kolagena", kaže dermatolog Dimitry Palceski zaNewbeauty.

09.04.2019. 13:01:00
http://metro-portal.hr/10-namirnica-koje-nas-pomladjuju/117891/