Metro-portal.hr

objavljeno 17.12.2009. 17:00:00
LONG LIVE SCIENCE

10 najkorisnijih medicinskih inovacija 2009.

Zdrav čovjek želi sve, a bolestan samo jedno - u današnje vrijeme sve je jasnije kako je zdravlje zaista neprocjenjivo

Cjepivo za virus H1N1 najznačajnije je medicinsko postignuće za 2009. godinu
Cjepivo za virus H1N1 najznačajnije je medicinsko postignuće za 2009. godinu (Getty Images)

Znanost, tehnologijaa i medicina usko su povezani i teško da bi jedni bez drugih mogli naprdovati. Ova je godina bila iznimno dobra u smislu inovacija koje trebaju olakšati svakodnevni život ljudi. Mi vam ovdje donosimo listu najboljih i najkorisnijih izuma u području zdravlja i medicine:

  1. Cjepivo za H1N1. Premda se mnogi nikako ne bi složili, stručnjacima i zdravstvenim djelatnicima cjepivo za virus H1N1 najkorisnije je zdravstveno dostignuće 2009. Cjepivo je proizvedeno u rekordnom roku nakon pojave virusa; bilo je potrebno pet mjeseci od prvog zabilježenog slučaja svinjske gripe da kineska tvrtka Sinovac Biotech uspješno testira novo cjepivo.
  2. „Električno oko". Istraživači s MIT-ja rade na usavršavanju čipa koji ugradnjom u oko slijepe osobe ne vraća potpuno vid, ali omogućava razaznavanje oblika, silueta i sjena zbog čega će slijepi bez ikakve pomoći moći hodati kroz prostorije i po ulicama.
  3. Lyric slušni aparat. Stručnjaci iz tvrtke InSound Medical proizveli su slušni aparat koji nema problema s potrošnjom baterija niti ga se mora skidati tijekom tuširanja i sl. Nalazi se dublje u uhu, a potrebno ga je mijenjati samo tri do pet puta godišnje. Vadi se pomoću magneta. Nosi se 24 sata na dan. Trenutno ga koristi oko 3,500 ljudi.
  4. "Drvene kosti". Znanstvenici su pronašli novu metodu za regeneriranje slomljenih  kostiju uz pomoć drveta. Otkrili su da određene vrste drveta imaju spužvastu strukturu sličnu onoj koštanoj (recimo crveni hrast) pa se komadići mogu iskoristiti u terapijama oporavka nakon lomova jer potiču obnavljanje. Zasad je metoda testirana samo na ovcama, ali uskoro bi je mogli primijeniti i ljudi.
  5. Aparat protiv depresije. Neurostar Transcrainal Magnetic Stimulation Therapy System tvrtke Neuronetics naprava je koja djeluje na dio mozga koji je odgovoran za  raspoloženje (prefrontalni korteks). Koristi se kod osoba s teškim slučajem depresije kojoj lijekovi nisu mogli pomoći. Terapija se održava svakodnevno u trajanju od pola sata i uspješno liječi sve simptome depresivnog stanja.
  6. BioMask. Godine 2003. SARS i ptičja gripa harali su Hong Kongom nakon čega je utrošeno oko 10 milijuna dolara i šest godina napornog rada da bi se stvorila antibakterijska i antivirusna maska koja sve neželjene „posjetioce" hvata u zamku te ih uništava i sprječava njihov ulazak u tijelo.
  7. N-halamin CI-TMPM. Ovaj neobičan naziv ime je specijalne molekule koja ubija bakterije a može se dodati u običnu boju za zid i na taj način dezinficirati prostorije. Moguće ju je dodati i u tkaninu. Znanstvenici sa Sveučilišta South Dakota kažu da antibakterijska svojstva traju do godinu dana.
  8. Stetoskop. Ali ne bilo kakav. Radi se o Electronic Stethoscope Model 3200, prvom elektroničkom stetoskopu koji putem Bluetootha izravno šalje informacije u računalo sa specijalnim softverom Zargis Cardioscan koji analizira podatke o stanju srca, pluća, itd.
  9. Jaipur Knee. Zamjensko koljeno, tj. proteza koja funkcionira kao i desetak tisuća skuplje, a košta samo 20 dolara. U Indiji je već u uporabi među siromašnima s amputiranim nogama.  Osmislili su ga studenti sa Stanforda.
  10. Organ Care System. Proizvod tvrtke TransMedics spasit će mnoge živote. Na koji način? Pa radi se o posebnoj napravi koje čuva organe za transplantaciju prije operacije. Organi su na toplom i konstantno se pune krvlju kako bi se što bolje imitirao boravak u tijelu. Prije su organi bili u posebnim hladnjacima. Organ ostaje u odličnom stanju i do 12 sati.
17.12.2009. 17:00:00
http://metro-portal.hr/10-najkorisnijih-medicinskih-inovacija-2009/28763/