Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2014. 23:02:00
SRAMOTNO ILI NORMALNO

10 mitova o masturbaciji

Trebaju li grižnju savjesti osjećati osobe koje su u stalnoj vezi i može li se zbog masturbacije izgubiti vid?

Je li stvarno opasna?
Je li stvarno opasna? (Arhiva)

Masturbacija ili samozadovoljavanje kroz povijest je bilo stigmatizirano na više načina, iz ne baš pretjerano jasnih razloga, a ovih deset gluposti preraslo je u mitove koji se prenose s koljena na koljeno.

Kako se radi o normalnoj ljudskoj aktivnosti kojom se zadovoljavaju određene potrebe, trebalo bi mitove razbiti, pa da pokušamo:

1. Samozadovoljavanje uzrokuje sljepoću

Radi se o potpunoj gluposti kojom se pokušavaju pronaći argumenti protiv pružanja seksualnog zadovoljstva samom sebi. Masturbacija definitivno ne može oštetiti vid niti učiniti čovjeka neplodnim ili umno bolesnim.

Psiholozi smatraju da su se ovakvi mitovi javili zbog osjećaja krivnje i činjenice da je čin još uvijek tema u društvu o kojoj se javno ne govori. Pretpostavlja se da preko 90% muške populacije i nešto manji broj žena redovito masturbira već stoljećima, a nikakve s tim povezane zdravstvene tegobe nisu zabilježene.

2. Masturbacija mora prestati u braku

Apsolutno ne. Istraživanja čak pokazuju da partneri koji se povremeno samozadovoljavaju imaju bogatiji međusobni spolni život od onih koji to ne čine. Iako postoji uvriježeno mišljenje da se potreba za masturbacijom javlja zbog nezadovoljstva seksom, ona može biti odličan ventil za izbacivanje stresa i učenja o vlastitom tijelu.

Samozadovoljavanje ima vrlo negativan prizvuk u javnosti jer se radi prije svega o privatnom načinu ponašanja o kojem se ne govori puno, a nerado se dijeli i s najboljim prijateljima.

3. Žene koje masturbiraju ne mogu svršiti s partnerom

Brojne žene se žale da u krevetu ne mogu postići orgazam, ali da je on redovit kada se same dovode do vrhunca. Međutim, samozadovoljavanje ne onemogućuje dobar seks i obrnuto.

Razlog leži u činjenici da žene uglavnom stimuliraju klitoris koji je svojevrsno središte uzbuđenja ženskog tijela, a muškarci za vrijeme seksa s partnericom često zanemaruju upravo taj dio.

4. Masturbacija je sramotan čin

Umjesto da se srame onoga što čine, ljudi bi trebali biti sretni što su u stanju sami sebi priuštiti takav oblik zadovoljstva, tvrde psiholozi. Slično vrijedi i za osobe u stalnoj vezi koje masturbaciju mogu dodatno začiniti tako da "to" rade pred partnerom. Otvorenost i iskrenost bolji je put od skrivanja i srama.

5. Što je previše, previše je

Kako nema štetnih posljedica, količina samozadovoljavanja prepuštena je volji i želji pojedinca. Problem može nastati tek ako čin iz sastavnog dijela života preraste u ispriku za nezadovoljstvo samim sobom, partnerom ili cijelokupnom vezom.  

6. Djeca ne smiju dirati svoje spolne organe

Studije pokazuju da se djeca počinju dirati još u maternici. Riječ je dakle o potpuno prirodnom činu i sasvim je normalno da djeca odrastanjem upoznaju sebe i promjene na vlastitom tijelu. Načelno ne treba djetetu braniti da se dira, ali ga treba upozoriti ako je lokacija neprimjerena riječima poput „Ne ovdje, to se radi samo kod kuće".

Psiholozi upozoravaju da je riječ o sasvim prirodnom činu te da grižnju savjesti ne trebaju osjećati ni osobe u stalnoj vezi.

7. Pahuljice za doručak smanjuju želju za samozadovoljavanjem

Poznato je da postoji hrana koja pogoduje zdravlju, ali ne i ona koja smanjuje seksualnu želju. Mit o pahuljicama pokrenuo je John Harvey Kellogg koji je bio veliki protivnik seksa, a navodno se celibata držao i u braku. Njegove pahuljice međutim ipak nemaju nikakve veze s željom za samozadovoljavanjem.

8. Masturbacija pomaže pri upoznavanju vlastitog tijela

Muškarcima pomaže u vježbanju odgađanja svršavanja kako u krevetu s partnericom ne bi bili prebrzi, a ženama za upoznavanje dijelova tijela koji pružaju poseban užitak. Od masturbacije na taj način mogu profitirati oba partnera koja se upuštaju u seksualni čin.

9. S partnerom se ne smije pričati o masturbaciji

Kako se radi o privatnoj aktivnosti, pojedinac može sam odabrati želi li samozadovoljavanje zadržati za sebe ili ne. Načelno otvoreni razgovori učvršćuju veze, ali je važno partneru dati do znanja kako stvarna, voljena osoba ipak ne može nadomjestiti vlastitu ruku.

10. Samozadovoljavanje tušem je opasno

Tuš kao sredstvo za postizanje orgazma uglavnom koriste žene, a jedno istraživanje čak pokazuje da je riječ o trećem najdražem načinu svrštavanju ženskog dijela populacije. Metoda nije opasna, ali može promijeniti prirodnu ravnotežu vagine i povećati rizik od infekcija ukoliko je mlaz vode usmjeren vertikalno prema njoj.

06.06.2014. 23:02:00
http://metro-portal.hr/10-mitova-o-masturbaciji/26318/