Metro-portal.hr

objavljeno 07.08.2008. 20:05:04
Događaji ukratko

01.-07. kolovoza 2008.

Fotografija vijesti

Sanader se prepao puča u Sinju  

Sinjska alka već godinama ne prolazi bez političkih prepucavanja, a ove godine za to su se pobrinuli premijer Ivo Sanader i predsjednik Sabora Luka Bebić. Obojica su u zadnji tren otkazala dolazak na Alku jer je, opravdali su se, sinjski protokol predvidio da središnje mjesto u počasnoj loži pripadne izaslaniku predsjednika Mesića, generalu Mladenu Kruljcu. Za predsjednike Vlade i Sabora bilo je rezervirano mjesto pokraj Kruljca, a takav ‘niži položaj’  očigledno je bilo previše uvredljiv za Sanadera i Bebića. Globus pak piše da je pravi razlog  Sanaderovog nedolaska izravno povezan s pokušajem puča u Viteškom alkarskom društvu. Prema tom scenariju desničari, na čalu s bivšim čelnikom VAD-a Matom Jukićem, htjeli su srušiti sinjsku gradsku vlast koju čine koalicija HDZ-a i HSLS-a. Pučisti su, piše list, time željeli poručiti Sanaderu da je na Alci nepoželjniji čak i od Mesića. Usto, Sanaderu je u Sinju bio ‘sklizak teren’ i zbog Mirka Norca, ali i Zvonka Bušića.

Sunčani hvar uništava Hvar

Gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić optužio je ovih dana luksemburšku Orco grupu koja je preuzela Sunčani Hvar da su visokim cijenama i neulaganjem u obnovu hotela uništili turizam na tom otoku. Bebić tvrdi da je Sunčani Hvar u dugovima do grla. Trenutni dug iznosi 497 milijuna kuna, ali bi situacija mogla biti još puno gora, tvrdi Bebić, s obzirom na to da je broj noćenja i gostiju sve manji. Hvarani Orco grupi zamjeraju i to što nije, kako je obećavala, preuredila i stavila u funkciju svih 11 hotela, nego samo tri. Iz Orco grupe pak tvrde da je popunjenost hotela iznenađujuće dobra te da im se zarada udvostručila, a predsjednik uprave Sunčanog Hvara Jacques Bourgeois poručuje da ‘provode evoluciju hvarskog turizma’. Kako to misle napraviti nije objasnio, a čini se da neće imati ni novca kojim će to realizirati. Iz financijskih izvještaja Fine  vidi se da je tvrtka u velikim gubicima.

Žužić ostaje u bolnici

Hrvoju Žužiću (24), koji se u srijedu nakon dva tjedna trebao iz bolnice vratiti u remetinečki zatvor, odobren je nastavak liječenja. Njegov odvjetnik Ante Madunić tvrdi da mu je sudac odobrio ostanak u bolnici još 30 dana, što je potvrdio i  glasnogovornik Županijskog suda. Žužić se trenutačno nalazi u KBC-u Rebro, gdje mu je napravljena biopsija kosti lijevog ramena, a rezultati bi trebali biti gotovi za nekoliko tjedana. Žužić je prije godinu dana skrivio prometnu nesreću kada je pijan vozio 111 kilometara na sat, u kojoj je poginula Ružica Pavić (19), a teško je ozlijeđen njezin dečko Hrvoje Matijašić. Služi kaznu od pet godina zatvora.

Trava poskupjela Zbog nestašice

Da li zbog nekoliko većih uspješnih policijskih akcija u hvatanju narkodilera ili zbog povećane konzumacije droge u ljetnim mjesecima, cijene marihuane, tvrdi Slobodna Dalmacija, porasla je za više od 300 posto. Kilogram ‘trave’, koji se ranije u Hercegovini mogao nabaviti za 500 eura, sada košta 1500, a na crnom tržištu u Splitu čak i do 3000 eura. Skočila je i cijena heroina, kojeg kilogram sada stoji 40.000 eura, dok ga se prije dvije godine moglo nabaviti po 20.000 eura. Osim što je poskupjela, droga je i sve nekvalitetnija.   (ANC)

07.08.2008. 20:05:04
http://metro-portal.hr/01-07-kolovoza-2008/10637/