« Seks
objavljeno prije 15 dana i 15 sati
STVARNO?

Kada vas seks stvarno počinje pomlađivati?

Seksualna aktivnost kao ključni faktor u pomlađivanju - kada počinju beneficije

Prilično zanimljivo.. i logično ;)
Prilično zanimljivo.. i logično ;) (Arhiva)
Više o

seks

,

pomlađivanje

,

druga mladost

Seksualna aktivnost je uvijek bila predmet raznih istraživanja i rasprava, no nedavne studije su počele otkrivati zapanjujuće efekte koje seksualni život može imati na opće zdravlje i proces starenja. Dok su neki možda iznenađeni, znanstvenici su utvrdili da redoviti seksualni život može imati izniman utjecaj na pomlađivanje tijela i uma. Još intrigantnije, otkriveno je da ovi beneficijalni efekti počinju se manifestirati već u relativno mladim godinama.

Istraživanja provedena na Institutu za medicinu starenja otkrila su da seksualna aktivnost može biti ključni faktor u procesu pomlađivanja već od rane odrasle dobi.

Prema njihovim rezultatima, osobe koje su redovito seksualno aktivne od svojih dvadesetih ili ranijih imaju veću vjerojatnost da zadrže mladolikost i vitalnost u kasnijim godinama. Ovi nalazi otvaraju nove perspektive u razumijevanju veze između seksualnosti i starenja.

Jedan od ključnih mehanizama koji leži iza ovih efekata je oslobađanje endorfina, dopamina i oksitocina tijekom seksualnog čina.

Ovi neurokemijski procesi ne samo da pružaju osjećaj zadovoljstva i povezanosti, već također imaju antioksidativna svojstva i mogu smanjiti upalu u tijelu. To može rezultirati smanjenjem rizika od kroničnih bolesti povezanih sa starenjem, poput srčanih bolesti i dijabetesa.

Još jedan važan aspekt seksualne aktivnosti je njezin utjecaj na hormonsku ravnotežu. Redoviti seksualni život može potaknuti proizvodnju hormona poput testosterona i estrogena, što može pozitivno utjecati na kožu, kosu i mišiće. Osim toga, hormoni koji se oslobađaju tijekom seksa mogu potaknuti regeneraciju stanica i pomoći u očuvanju mladenačkog izgleda.

Nadalje, intimna interakcija koja se događa tijekom seksualnog čina može imati pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje.

Osjećaj povezanosti i bliskosti koji se razvija između partnera može smanjiti stres i anksioznost, što su česti čimbenici koji ubrzavaju proces starenja. Osim toga, redoviti seks može poboljšati kvalitetu sna i potaknuti osjećaj samopouzdanja, što dodatno pridonosi općem osjećaju dobrobiti i mladalačkog duha.

Važno je napomenuti da su ovi efekti primijetljivi samo kada seksualna aktivnost dolazi iz zdravih i sigurnih odnosa. Seksualni odnos koji uključuje rizik od infekcija ili emocionalnu traumu može imati suprotan učinak na zdravlje i dobrobit. Stoga je važno da pojedinci pristupe seksualnosti na odgovoran način, osiguravajući da su u emocionalnoj i fizičkoj sigurnosti.

Uzimajući u obzir ove značajne beneficije, važno je da se educira javnost o važnosti seksualnog zdravlja i aktivnosti tijekom cijelog životnog vijeka. Osim što može poboljšati opće zdravlje i kvalitetu života, redoviti seksualni život može biti ključni faktor u procesu pomlađivanja i očuvanja vitalnosti u kasnijim godinama. Stoga, potičemo sve da njeguju zdrave i ispunjavajuće seksualne odnose kako bi maksimalno iskoristili ove nevjerojatne beneficije.

28.04.2024. 20:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh