« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 17 dana i 19 sati
SAVJETI

Doručak za zdrave zglobove

Nemojte se smijati - za koju godinu i vas to čeka, pa ako ne želite imati problema sa zglobovima, zapamtite što trebate jesti

Tako, da...
Tako, da... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

doručak

,

zglobovi

Godine i ozljede su stvari izvan naše kontrole koje mogu igrati ulogu u zdravlju zglobova. Međutim, na prehranu itekako imamo utjecaj.

"Prehrana može igrati značajnu ulogu u poboljšanju zdravlja zglobova. Mnogi moji pacijenti primijetili su značajno poboljšanje upale nakon što su promijenili neke navike i počeli se zdravije hraniti", kaže reumatolog James Topilow.

Kako dr. Topilow pojašnjava za Parade, prekomjerna težina dodatno opterećuje zglobove, povećavajući rizik od boli i oštećenja. Smatra da je zato važno obratiti pažnju na prvi obrok u danu.

On konzumira kombinaciju grčkog jogurta, bobičastog voća, chia sjemenki i nasjeckanih oraha.

"Bogat omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i vlaknima, ovaj doručak pomaže smanjiti upalu i podržava zdravlje hrskavice", ističe dr. Topilow.

Jedno istraživanje iz 2019. na gotovo 1500 pacijenata s reumatoidnim artritisom otkrilo je da su oni koji su uzimali dodatke omega-3 masti prijavili manje bolova i oticanja zglobova. Druga studija, objavljena 2020., pokazala je da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprječavanju ili smanjenju rizika od razvoja artritisa i pomoći u liječenju reumatoidnog artritisa.

Bobičasto voće izvrstan je izvor vlakana, koja mogu pomoći u smanjenju upale, a to može usporiti napredovanje reumatoidnog artritisa. Osim toga, grčki jogurt obiluje kalcijem koji pomaže u jačanju kostiju i hrskavice, ključnih za zdrave zglobove.

Dr. Topilow preporučuje i protuupalni smoothie. U njega idu špinat, banana, bademovo mlijeko, kurkuma, đumbir i mjerica proteinskog praha. Možete pojesti i zobenu kašu ili tostirani kruh od cjelovitih žitarica s avokadom, dimljenim lososom i cherry rajčicama.

Ako preferirate voće, kombinacija papaje, manga, ananasa, kokosovih pahuljica i meda također je odlična za smanjenje boli i ukočenosti zglobova.

Dobar tek!

15.05.2024. 08:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh